latinica  ћирилица
15/08/2019 |  12:27 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Brkić očekuje poništavanje spornih članova Uredbe o stambenom zbrinjavanju

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka Stanislav Brkić očekuje da će Ustavni sud Republike Srpske poništiti članove 7 i 11 novousvojene Uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, jer ta organizacija smatra da su nezakoniti.
Stanislav Brkić (foto:Dejan Božić / RAS Srbija) -
Stanislav Brkić (foto:Dejan Božić / RAS Srbija)

Brkić je ocijenio da je "resorno ministarstvo ponovilo istu grešku iz stare Uredbe na način da su djecu poginulih boraca isključili iz stambenog zbrinjavanja, posebno djecu bez oba roditelja".

- Uvjereni smo da će resorno ministarstvo ispoštovati odluku Ustavnog suda Republike Srpske po kojoj će djeca poginulih boraca, posebno djeca bez oba roditelja imati pravo na stambeno zbrinjavanje - rekao je Brkić Srni.

On je naveo da je u novousvojenoj Uredbi navedeno da djeca poginulih boraca bez oba roditelja mogu konkurisati ako su pohađala školu kada im je umro drugi roditelj.

- Na ovaj način djeca bez oba roditelja stavljena su u nepovoljniji položaj u onosu na djecu koja imaju jednog roditelja - rekao je Brkić.

Brkić je naveo da se druga primjedba porodica poginulih na novousvojenu Uredbu odnosi na to da su iz stambenog zbrinjavanja isključene porodice poginulih boraca ili djeca, koji su naplatili nematerijalnu štetu za pretrpljenu duševnu bol.

On je istakao da "ne može jedno pravo isključivati drugo pravo, nego samo status donosi pravo".

Brkić je podsjetio da je Ustavni sud Republike Srpske 2016. godine poništio odredbu u staroj Uredbi u kojoj je bilo navedeno da djeca poginulih boraca sa navršenih 27 godina života pod uslovom da su oženjena nemaju pravo na stambeno zbrinjavanje.

Brkić je dodao da je Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila 2. avgusta na prijedlog banjalučke Gradske organizacije podnijela Ustavnom sudu Republike Srpske prijedlog za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti člana 7 stav dva i tri i člana 11 stav jedan u tački osam i stav dva Uredbe.