latinica  ћирилица
15/08/2019 |  12:42 | Autor: SRNA

Madrid preuzima određeni broj migranata

Španija je ponudila da preuzme neke od oko 150 migranata koji se nalaze na brodu kojem nije dozvoljen pristanak u luku u Italiji, saopštile su danas italijanske vlasti.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Iz španske humanitarne organizacije "Proaktiva open arms" saopšteno je da se brod sa migrantima nalazi u italijanskim teritorijalnim vodama.

Administrativni sud u Rimu odobrio je sinoć ulazak španskog broda "Open arms" sa 150 migranata u teritorijalne vode Italije uprkos zabrani koju je uveo italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Kancelarija italijanskog premijera Đuzepea Kontea saopštila je da je Španija izrazila želju da preuzme neke od migranata kada se iskrcaju.

Španske vlasti nisu željele da komentarišu navode medija, ali je dnevnik "Pais" naveo da su tri neimenovana izvora iz Madrida potvrdili volju administracije da preuzme određen broj migranata.

Prema pisanju lista, tačan broj migranta koje će preuzeti Španija tek treba da bude utvrđen u okviru šireg dogovora u kojem će učestvovati Francuska, Njemačka i druge zemlje.

Brod "Open arms" ukotvljen je na oko osam kilometara od ostrva Lampeduza.