latinica  ћирилица
15/08/2019 |  12:58 | Autor: SRNA

Hvar: Vlasnik i kapetan broda u pritvoru

Vlasniku i kapetanu broda, na kojem je zbog trovanja ugljen-monoksidom jedna osoba preminula, a dvoje djece životno ugroženo, određen je pritvor zbog sumnje da su počinili teško krivično djelo protiv opšte bezbjednosti.

Oni su uhapšeni juče jer su ugradili agregat u radionici broda zbog čega je došlo do isticanja otrovnih gasova u prostor potpalublja broda, odnosno putničkih kabina, što je dovelo do trovanja putnika iz Italije.

U hvarsku luku u utorak, 13. avgusta, uplovio je brod na kojem je pronađen mrtav muškarac, dok je pet osoba zbog teškog zdravstvenog stanja hitno prevezeno u splitsku bolnicu, prenosi portal Indeks.

- Djevojčica i dječak su i dalje životno ugroženi s višeorganskim zatajenjem, još su na respiratoru i intenzivno liječenje se nastavlja. Prema pristiglim nalazima imaju povišen nivo karboksihemoglobina što može biti posljedica udisanja ugljen-monoksida - rekla je šef Zavoda za intenzivnu pedijatriju Kliničkog bolničkog centra u Splitu Branka Polić.

Zdravstveno stanje majke dvoje djece je stabilno i više nije životno ugrožena, a preostalo dvoje pacijenata se osjeća dobro i za nekoliko dana mogli bi otputovati u Italiju.

Prijatelj nastradalog Bruno Mankuzo, koji je takođe bio na brodu, rekao je da su putnici pronađeni bez svijesti.

- Oko deset časova, još nisu vidjeli nikoga od nas pa su otvorili vrata naših soba i šokirali se. Našli su nas potpuno nesvjesne, u dubokom snu. Eugenija su pronašli u kupaonici, naopačke u kadi. Izgleda da je u toku noći pokušao ustati i udario je glavom od kadu i ostao ležati u njoj mrtav - rekao je Mankuzo za HRT.

Pomoć ljekara su zatražila i dva policijska službenika iz ekipe koja je obavljala uviđaj na brodu, a nakon pregleda su pušteni kući.