X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/08/2019 |  13:37 | Izvor: SRNA

Stefanović: MUP nastavlja aktivnosti na sprečavanju prijema Kosova u Interpol

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nastavlja aktivnosti koje treba da spriječe takozvano Kosovo da postane dio Interpola, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.
Nebojša Stefanović (foto: Grad Bijeljina) -
Nebojša Stefanović (foto: Grad Bijeljina)

Stefanović je rekao da MUP, u saradnji sa drugim državnim organima Srbije, još od prethodne sjednice Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, vodi kampanju i razgovara i sa predstavnicima zemalja koje su tada glasale za prijem takozvanog Kosova, ali i sa državama koje su bile uzdržane ili protiv.

- U razgovoru sa svima ukazujemo na činjenice i okolnosti koje bi mogle da dovedu do narušavanja policijskog integriteta Interpola ukoliko bi takozvano Kosovo postalo dio ove policijske organizacije. Ističemo političke i pravne, kao i policijske razloge koji bi bili prekršeni ukoliko bi se napravila ovakva vrsta presedana - istakao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, osim politizacije Interpola, postoji i velika zabrinutost zbog jačanja kriminala na području Kosova i Metohije i "moguće dostupnosti baze podataka Interpola kriminalcima i ljudima u čije ruke, poput terorista, ti podaci nikada ne bi smjeli da dođu".

On je rekao da Srbija hoće da pokaže da poštuje svoj teritorijalni integritet, te Rezoluciju 1244 i druge norme UN koje primjenjuje Interpol, javio je Tanjug.

- Naš zadatak i posao je da zajedno sa svim zemljama svijeta poštujemo zakon, integritet Interpola, kao i da ne dozvolimo politizaciju ove policijske organizacije. Na taj način štitimo slobodu i bezbjednost građana Srbije, ali i drugih država svijeta - naveo je Stefanović.