latinica  ћирилица
15/08/2019 |  13:51 | Autor: SRNA

Uplaćeno pola miliona KM doprinosa za 916 radnika koji su ostali bez posla

Na osnovu odluke Vlade Republike Srpske, izvršena je uplata 534.769 KM iz Programa socijalnog zbrinjavanja radnika, saopšteno je iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Fond PIO - Foto: RTRS
Fond PIOFoto: RTRS

Riječ je u uplati na ime doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za 916 radnika iz 34 preduzeća koji su procesom stečaja i likvidacije preduzeća ostala bez zaposlenja, ili sa tom uplatom stiču uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

Radnici za koje je izvršena uplata sredstava mogu odmah da podnesu zahtjev za ostvarivanje prava na starosnu penziju u nadležnoj poslovnici Fonda PIO Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je od ukupne sume Fondu PIO raspoređeno 441.986 KM, od čega je 177.660 KM namijenjeno za djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za radnike preduzeća Industrija konfekcije "Novoteks" iz Trebinja i jednog radnika Fabrike za proizvodnju žice AD iz Novog Goražda.

Preostalih 264.325 KM namijeljeno je za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 35 radnika iz 28 preduzeća koji sa uplatom tih sredstava stiču uslove za starosnu penziju, po prijavi na Јavni poziv Fonda PIO Republike Srpske koji je otvoren do kraja godine.