X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/08/2019 |  14:02 ⇒ 14:22 | Izvor: RTRS

Mistično crno jutro: Umjesto svjetla i sunca, stanovnici ugledali mrak (VIDEO)

Mještani jednog okruga u sibirskoj Јakutskoj oblasti bili su iznenađeni kada ih je ujutru umjesto svjetlosti dočekao mrak.
Sibir - mrak (Foto: YouTube/Printscreen) -
Sibir - mrak (Foto: YouTube/Printscreen)

Stanovnike Verhojanskog okruga u Sibiru dočekao je mrkli mrak kada bi sunce već trebalo da je visoko na nebu. Ovdje bi, imajući u vidu geografsku širinu i godišnje doba, trebalo da sviće oko četiri časa, a ljudi su tminu sa neobičnim žutim odsjajem fotografisali i do osam časova ujutru.

Što je još čudnije, ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava. Prošlog ljeta mještani nekoliko jakutskih okruga probudili su se uz sličan prizor, pa su na društvenim mrežama počele šale o "tradicionalnom" crnom jutru i Suncu koje je "opet ugašeno".

Iako zasad nema zvaničnog objašnjenja, meteorolozi pretpostavljaju da su veliki šumski požari koji su zahvatili Sibir krivi za ovaj fenomen. Naime, izgleda da je velika koncentracija ugljen-monoksida u atmosferi dovela do brzog formiranja neobično gustih oblaka koji su potpuno blokirali sunčeve zrake.

Stručnjak ruske meteorološke službe Fobos Јevgenij Tiškovec kaže da oblaci liče na one koji se namjerno vještački formiraju kada se pospu čestice iz aviona oko kojih se prikuplja vlaga.

- Oblak je dostigao maksimalnu debljinu, uz to imamo dim i padavine. Ovo su i dalje procjene i moramo da uradimo analizu da vidimo šta se tačno dešava - objasnio je Tiškovec.

Misteriju produbljuje koncentracija ugljen-monoksida od 7,19 miligrama po kubnom metru (gornja granica je pet), što ne bi trebalo da je dovoljno ekstremno da izazove potpuno pomračenje.

Izvor: B92/Sputnjik