latinica  ћирилица
15/08/2019 |  14:43 ⇒ 18:18 | Autor: SRNA

"Vlada Crne Gore hoće da razori SPC oduzimajući joj imovinu"

Sa Svetostefanskog crkveno-narodnog sabora koji je otvoren u Herceg Novom poručeno je da je Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti usmjeren na razaranje jedine istinske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da predstavlja bezakonje bez presedana.
Herceg Novi - SPC - Foto: SRNA
Herceg Novi - SPCFoto: SRNA

Umjesto očekivanog Zakona o restituciji od komunista oduzete crkvene imovine, predložen je zakon koji je uperen isključivo prema imovini Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih pravoslavnih eparhija na teritoriji današnje Crne Gore, navodi su proglasu nakon zasjedanja Svetostefanskog crkveno-narodnog sabora koji je upriličen povodom slave opštine Herceg Novi - Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana.

Sa ovog skupa ističu da je riječ o zlonamjernom zakonskom aktu kojim Vlada Crne Gore namjerava da Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori liši njenog vjekovnog nasljeđa.

- Ono što zakonski tekst predviđa treba nazvati pravim imenom - konfiskacija imovine od zakonitih vlasnika - titulara prava, čime se očigledno krši pravo na mirno uživanje svojine - navodi se u proglasu.

U proglasu se podsjeća da se još prije četiri godine Venecijanska komisija izjasnila da je konfiskovanje imovine zabranjeno, a da je zvaničan stav ove godine u vezi ovog spornog Prijedloga zakona bio da se pravo vlasništva ima utvrditi u za to predviđenim postupcima, u skladu sa Evropskom konvencijom i praksom Evropskog suda za ljudska prava.

- U zemlji koja svim svojim diplomatskim i legislativnim naporima stremi Evropskoj uniji, predlaže se zakon koji krši Evropsku konvenciju za ljudska prava po više osnova - navodi se u proglasu.

U proglasu se ističe da odnos koji Vlada Crne Gore bude imala prema imovini Srpske pravoslavne crkve u Boki i Crnoj Gori u narednom periodu opredijeliće odluke Velikog bokeškog crkveno-narodnog sabora koji je u pripremi.

- Kako branili svoje svetinje i grobove, tako nam Bog pomogao - navodi se na kraju proglasa sa Svetostefanskog crkveno-narodnog sabora.

Sabor je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u manastiru Savina u Herceg Novom.

Liturgiju su služili Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zajedno sa episkopima budimljansko-nikšićkim Јoanikijem, mileševskim Atanasijem i umirovljenim zahumsko-hercegovačkim Atanasijem Јevtićem, uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva i molitveno učešće mnogobrojnih vjernika.

Crnogorska Vlada je u junu usvojila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da državna imovina postanu svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice.