latinica  ћирилица
15/08/2019 |  15:15 ⇒ 18:17 | Autor: SRNA

Majkić: Vašington ne treba da navija za jednu stranu u BiH

Delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je danas Srni da u vrijeme pregovora o formiranju vlasti na nivou BiH nijedna zemlja, pa ni SAD, ne bi trebalo da se miješa u unutrašnja pitanja i svrstava na bilo koju stranu u BiH.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

Komentarišući izjavi zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera da je važno da BiH preda Godišnji nacionalni program za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, Majkićeva je istakla da po njegovim navodima članstvo u NATO-u više nije odluka neke zemlje, niti tu odluku može da preispita ako se odredila u vezi sa tim pitanjem.

- Prema ovome kako Palmer tumači, BiH mora da postane članica NATO-a, iako u zemlji ne postoji konsenzus o tom pitanju. Konsenzus će teško biti postići, s obzirom na to da se zna da to Republika Srpska ne prihvata, da je donijela odluku o vojnoj neutralnosti i da je obavezuju odluke Narodne skupštine - kaže Majkićeva.

Prema njenim riječima, treba ostaviti građanima Srpske, odnosno političkim partijama koje predstavljaju najveći broj tih građana da donesu odluku u vezi sa NATO-om.

- Svi bi reagovali i galamili da se na primjer ruski ambasador odredio o ovom pitanju, ali drugi sebi mogu dati za pravo da navijaju za neku stranu u BiH. Najbolje bi bilo da političarima u BiH prepuste da sami donesu konačnu odluku, a da oni budu nepristrasni i ne stavljaju se na jednu ili drugu stranu - naglasila je Majkićeva.

Palmer je za Glas Amerike rekao da je važno da BiH preda Godišnji nacionalni program za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, te da vjeruje da Milorad Dodik neće zadržati tvrdokornu retoriku, poput one da će dovesti u pitanje nadležnosti koje su prebačene sa Republike Srpske na BiH.