latinica  ћирилица
15/08/2019 |  15:16 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Dodik-Ivancov: Formirati Savjet ministara, omogućiti legitimno predstavljanje (FOTO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas na Јahorini sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim.
Dodik-Ivancov - Foto: RTRS
Dodik-IvancovFoto: RTRS

Dodik je nakon sastanka rekao da je potrebno formirati Savjet ministara, omogućiti legitimno predstavljanje i zaustaviti opstrukcije.

- Neko je odlučio da opstruiše, opstruiše izbornu volju na legitimno predstavljanje srpskog i hrvatskog naroda. Mi ćemo preduzimati adekvatne mjere - naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

On je istakao da je upoznao ruskog ambasadora o tome da je potrebno omogućiti srpskom narodu pravo na legitimno predstavljanje, rekavši da očekuje da će Savjet ministara biti formiran u roku od 30 dana, a ukoliko se to ne desi, iznijeće određene prijedloge Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dodik je naglasio da je priču o Godišnjem nacionalnom planu izmislila bošnjačka politička elita kako bi spriječila formiranje vlasti na nivou BiH, ali da od toga neće biti ništa.

- Oni su od početka znali za odluku Narodne skupštine. Јa ću se toga držati. Kako drukčije tumačiti činjenicu da Savjet ministara to nije učinio, iako je mogao. Sprečavanje srpskog naroda na legitimno predstavljanje, u vremenu koje dolazi, donosićemo svoje odluke. Ukoliko konstituisanje ne bude u trideset dana, vidjećemo, različite opcije postoje - rekao je on.

Dodik je rekao da je njegov stav jasan i da će se toga pridržavati i na sjednici Predsjedništva BiH koja je zakazana za utorak. Naveo je da je zatražio vanrednu sjednicu, ali da je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, u želji da iskomplikuje situaciju, zakazao redovnu sjednicu na kojoj je stavio glasanje o ANP.

- Јa ću biti u utorak na toj sjednici i moj stav je veoma jasan. Rekao sam da ćemo sačekati da istekne trideset dana. Nakon toga, imam razne ideje koje ću predložiti Narodnoj skupštini. Republika Srpska, Federacija i tri konstitutivna naroda su strane za dogovor u BiH. U okviru tog ustavnog uređenja, mi ćemo imati prijedloge prema Federaciji i drugim narodima - naglasio je Dodik.

Kada je riječ o sankcijama Rusiji, Dodik je rekao se BiH nije pridružila sankcijama EU prema Rusiju i da nije donesena nijedna odluka o tome.

Ivancov je istakao da je ozbiljno zabrinut za stanje u BiH, jer deset mjeseci nakon izbora ne funkcionišu institucije, što dovodi u pitanje stabilnost i razvoj zemlje.

On je naglasio da je rješenje u formiranju Savjeta ministara i da sva sporna pitanje treba rješavati kompromisno nakon formiranja vlasti.

Ivancov je izrazio nadu da je dogovor političkih subjekata u BiH moguć, navodeći da se Rusija, za razliku od pojedinih, ne miješa u unutrašnja pitanja ove zemlje.

Na pitanja o članstvu BiH i NATO, Ivancov je odgovorio da je članstvo u međunarodnim organizacijama pitanje za vlasti u BiH.

- Osnov mog rada u BiH je nemiješanje u njene poslove, za razliku od nekih mojih kolega. Mislim da BiH, njeni narodi i političari sami mogu odlučiti kako će živjeti - poručio je ruski ambasador.