latinica  ћирилица
15/08/2019 |  15:21 ⇒ 15:24 | Autor: SRNA

Tužilaštvo BiH aktivno radi na provjerama diploma; Bez odgovora o Mektićevoj diplomi

Tužilaštvo BiH aktivno radi na širem predmetu koji se odnosi na provjere zakonitosti i valjanosti diploma rukovodilaca agencija za sprovođenje zakona na nivou BiH, rečeno je Srni u ovoj pravosudnoj instituciji povodom informacije o poništavanju fakultetske diplome direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je Srni da zbog provjera koje su u toku ne može dati više informacija.

Grubešić nije konkretno odgovorio na pitanje da li je predviđena i provjera diplome ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića.

Iz Sekretarijata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Srni je još 2016. godine potvrđeno je Mektić diplomirao 19. decembra 1979. godine na Višoj upravnoj školi u Zagrebu i stekao zvanje upravni pravnik, a ne na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu - Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista, kako je bilo navedeno u njegovoj biografiji na sajtu Savjeta ministara.

Mediji su danas objavili da je Inspektorat Republike Srpske donio rješenje kojim je rektoru banjalučkog Univerziteta za poslovne studije Radovanu Klincovu <em>naređeno da poništi diplomu izdatu na ime Osmana Mehmedagića i da u "Službenom glasniku Srpske" ovu diplomu proglasi ništavnom.

Inspektorat Republike Srpske donio je 5. avgusta rješenje o poništenju diplome koja je izdata 21. septembra 2007. godine.

Klincov je najavio da će se rukovodstvo ustanove, koje je na kolektivnom godišnjem odmoru, tim povodom oglasiti nakon 20. avgusta, ističući da im je u prvom planu njihova ustanova i da ih ne interesuje ničije ime i prezime.

Početkom godine Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada je zatražilo od svih bezbjednosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju.