latinica  ћирилица
15/08/2019 |  15:51 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Direktoru OBA poništena diploma!

Republički prosvjetni inspektorat potvrdio je da je diploma direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice, ništavna. Po nalogu Tužilaštva BiH, 30. jula vanrednom kontrolom, utvrđene su brojne nepravilnosti u njegovoj diplomi, koju je 2007. godine, stekao na Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci.

Sa Univerziteta poručuju da je Osmica bio student ovog fakulteta, što će i ostati sve dok Vrhovni sud ne kaže drugačije. Mehmedagić je danas bio bez komenatara.

Neispravno popunjene prijave za polaganje ispita, prenošenje položenih predmeta sa sarajevskog Pravnog fakulteta, pa ponovno polaganje istih. Polaganje ispita iz treće, bez prethodno položenih ispita s druge, kako zakon nalaže. Ovo su samo neke od nepravilnosti zbog kojih je prosvjetna inspekcija Republike Srpske, rješenjem od 5. avgusta, poništila diplomu direktoru OBA.

- S obzirom na utvrđene nepravilnosti, inspektor je naložio da se konkretna diploma proglasi ništavnom u Službenom glasniku, ali moramo naglasiti da je riječ o prvostepenom rješenju prosvjetnog inspektora te su dalje mogućnosti samog subjekta kontrole u smislu ulaganja žalbe, pokretanje drugostepenog postupka ili upravnog spora - rekla je Duška Makivić, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću u Inspektoratu Republike Srpske.

Rektor Univerziteta za poslovne studije u Banjaluci Radovan Klincov u telefonskom razgovoru tvrdi da rješenje nije stiglo na adresu Univerziteta, jer su svi na fakultetu na godišnjem odmoru.

Vanredna kontrola inspektora urađena je po zahtjevu Tužilaštva BiH, iz kojeg navode da je početkom godine pokrenuta istraga o lažnim diplomama.

- Tužilaštvo BiH radi na širem predmetu koji se odnosi na provjere zakonitosti i valjanosti diploma rukovodilaca agencija za provođenje zakona na državnom nivou. U ovom predmetu vrše se provjere koje su još u toku i u ovom trenutku ne možemo davati više informacija niti detalja - navode u Tužilaštvu.

DŽevad Galijašević, stručnjak za bezbjednost kaže da je nedopustivo da rukovodilac Obaveštajno-bezbjednosne agencije, koja treba da štiti ustavni poredak, ima sumnjivu diplomu. Nekompetentne osobe u sektoru bezbjednosti, među kojima je i Dragan Mektić, za pet godina napravile su pakao u ovom sektoru, kaže Galijašević.

- Zato imamo stalno obavještajne afere, i zato smo imali obavještajni udar i na Srbiju, zato smo imali u zemlji napade na hrvatske privrednike. U stvari Osmica nije mogao druge poslove raditi, a sve što treba uraditi jeste da se ovi predmeti krivično odrade i da takvi ljudi budu odmah uklonjeni s određenih pozicija - navodi Galijašević.

Osmica je poznat po tome što je tokom rata bio u obezbjeđenju Alije Izetbegovića i što uživa veliko povjerenje Bakira Izetbegovića. Dovođen je i u vezu s ratnim zločinima i ubistvima Srba u Sarajevu. Danas, nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Za federalne medije oglasili su se iz OBA. Ističu da je ovo novi nasrtaj na njihovog direktora, čija je diploma, kako tvrde, uredno stečena i izdata.