latinica  ћирилица
15/08/2019 |  17:54 ⇒ 18:07 | Autor: RTS

Preminuo književnik Dobrilo Nenadić

Poslije duge i teške bolesti, preminuo je književnik Dobrilo Nenadić.
Dobrilo Nenadić - Foto: RTS
Dobrilo NenadićFoto: RTS

Nenadić je rođen u Vigoštu, u Arilju, gdje će u petak biti i sahranjen.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević povodom smrti pisca Dobrila Nenadića uputio je telegram saučešća.

- U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima pisca Dobrila Nenadića - navodi se u telegramu.

U telegramu se navodi da je Dobrilo Nenadić na velika vrata uveo u srpski roman potisnutu tematiku srednjeg vijeka.

- Ovaj rođeni romansijer zalazio je i u našu noviju prošlost, ali je doticao i osjetljive teme našeg doba. Znao je da splete priču, prohodnu, ali duboku. Živio je povučeno, ali su njegova najbolja djela bila i ostala vrhovi srpskog romana - navedeno je u telegramu.

Književni ugled je stekao svojim prvim romanom "Dorotej", po kom je snimljen i film.

Poslije toga, objavio je i romane "Kiša", "Vreva", "Poplava", "Despot i žrtva", "Brajan", "Sablja grofa Vronskog", "Pobednici", "Mrzovolja kneza Bizmarka", "Hermelin", "U senci crne smrti"...

Pored toga objavio je i dramu "Magla", novelu "Ahilije" i knjigu odabranih intervjua sa autorom "Razgovori".

Dva puta je dobijao nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu ("Dorotej" i "Despot i žrtva"), nagradu "Meša Selimović" ("Despot i žrtva"), Račansku povelju za romane sa istorijskom temom, nagradu "Svetozar Ćorović" ("Pobednici"), nagradu "Bora Stanković" ("Mrzovolja kneza Bizmarka"), Biblios za ukupno stvaralaštvo, Povelju za životno djelo Udruženja književnika Srbije...