latinica  ћирилица
15/08/2019 |  18:31 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Izvještaj protiv radnika iz Zenice zbog požara u RAOP-u

Za izazivanje požara u bivšoj fabrici "RAOP Energoinvest" u Istočnom Sarajevu, osumnjičena su dva radnika zeničkog preduzeća "Tola kompani", koji su izvodili radove na pomenutom objektu. Ovo je danas saopštio načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac. Nezvanično, riječ je o Namiru Bašiću i Јasminu Haseljiću.

Priča o požaru koji je prije pet dana uznemirio Istočno Sarajevo, stigla je do tužilačke faze.

Nakon izvršenog uviđaja i dokumentovanja predmeta, dostavljen je izvještaj Okružnom tužilaštvu protiv Bašića i Haseljića, zbog osnovane sumnje da su vršeći radove na objektu gdje je izbio požar, počinili krivično djelo paljevine.

- Nad licima je izvršena kriminalistička obrada i izvještaj je dostavljen tužilaštvu Istočno Sarajevo koje će dalje preduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti - rekao je Branimir Šehovac, načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo.

Nezvanično saznajemo da je do požara došlo kada radnici prilikom upotrebe takozvanog "brenera", usljed nepažnje nisu iskontrolisali otvoreni plamen, nakon čega je došlo do osipanja užarenih metalnih opiljaka s krova koji su pali u unutrašnjost objekta i izazvali požar koji se proširio i na krovnu konstrukciju.

- Materijalna šteta počinjena ovim krivičnim djelom biće naknadno utvrđena, a ovom prilikom izgorjelo je i uništeno oko 8.000 kvadratnih metara krovne konstrukcije na pomenutim objektima - dodao je Šehovac.

Da će policijska istraga dovesti do sumnjičenja radnika nije nikakvo iznenađenje, s obzirom da su iz preduzeća "Tola kompani" već ranije rekli da ne bježe od odgovornosti, ali da odbacuju sve insinuacije da je požar podmetnut.

- Ne bježimo mi uopšte od činjenice da se to desilo nehatom naših radnika, dakle, demantujem sve one medije koji kažu da je to namjerno, nije namjerno. Bilo bi zaista van pameti da mi pravimo štetu sami koju ćemo morati sanirati, tu ne vidim nikakvu logiku - navodi Darijan Mileusnić, direktor preduzeća "Tole kompani" Zenica.

Kakvom logikom su se vodili oni koji su brojnim proizvoljnim interpretacijama o okolnostima ovog požara, a koje su dovele i do političkih prepucavanja, javnost je svjedočila posljednjih dana, kada su se na račun ove nesreće pojedinci pokušavali igrati policajaca i tužilaca zarad svojih interesa. Iako se zna, ko na kraju stavlja tačku na cijelu priču.