latinica  ћирилица
15/08/2019 |  21:36 | Autor: TANЈUG

Hvar: Djeca otrovana na brodu imaju promjene na mozgu

Dječak (5) i djevojčica (14) iz Italije koji su se otrovali ugljen-monoksidom na turističkom brodu kod Hvara imaju određene promjene na mozgu.
Јedrenjak na kojem je preminuo italijanski državljanin (Foto: Mirko Crnčević) -
Јedrenjak na kojem je preminuo italijanski državljanin (Foto: Mirko Crnčević)

Zbog rezultata snimka magnetnom rezonancom oni se i dalje nalaze u indukovanoj komi, jer ljekari strahuju od mogućih neuroloških problema koje bi mogli da imaju kada dođu svijesti, odnosno kada više ne budu sedirani, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako se navodi, u ovom trenutku niko ne može da zna o kakvim se i koliko ozbiljnim promjenama radi, a te promjene su nastale kao posljedica udisanja ugljen-monoksida.

- Oni se nalaze u indukovanoj komi i priključeni su na respirator, kako bi njihov mozak trebao što manje kiseonika, da bi se što bolje i što prije oporavio, odnosno kako bi bili što manji metabolički zahtjevi mozga i da bi se pokušalo sa prirodnim procesom oživljavanja moždanih ćelija - rekao je jedan neurolog iz splitske bolnice.

Dodaje se i da je najvjerovatnije uzrok trovanja Italijana bio ugljen-monoksid - djeca su stabilno, ali i dalje životno ugrožena, a ljekari kažu da im je sačuvana funkcija bubrega, što ne mogu da kažu pouzdano za ostale organe.