latinica  ћирилица
15/08/2019 |  22:02 ⇒ 16/08/2019 | 08:57 | Autor: srpskainfo.com

SIPA u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja BiH

Inspektori SIPA provjeravaju informacije iz prijave koja je došla direktno na njihovu adresu o tome da su dva javna univerziteta iz Republike Srpske oštećena jer im je u Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenje kvaliteta blokiran upis u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, saznaje Srpskainfo.
SIPA - Foto: ilustracija
SIPAFoto: ilustracija

Prema nezvaničnim informacijama, inspektori SIPA danas su boravili u prostorijama ove agencije u Banjaluci i razgovarali sa direktorom Enverom Halilovićem koji je, kako je ranije objavljeno, krajem marta osporio ovaj upis za Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet u Istočnom Sarajevo, a nakon što su ove ustanove dobile rješenja o akreditaciji.

Zbog sumnje da je, između ostalog, tom prilikom zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja, protiv Halilovića je još ranije podnesena i krivična prijava Tužilaštvu BiH.

Zbog istog problema nedavno je i Upravna inspekcija Ministarstva pravde BiH završila inspekcijski nadzor u ovoj agenciji, a naloženo je da se Agencija mora upravnim aktom odlučiti o zahtjevima resornom ministaratva u Vladi Republike Srpske o upisu ova dva univerziteta u registar na nivou BiH koji Agencija vodi.