X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/08/2019 |  23:04 | Izvor: sputniknews.com

Roskosmos odlaže misiju na Mars zbog problema sa padobranima

Datum lansiranja zajedničke rusko-evropske misije "Egzo Mars 2020" odložen je nakon havarije tokom ispitivanja evropskog padobranskog sistema u Švedskoj.
Zemlja i Mars (Foto: Flicr / Bluedharma / ilustracija) -
Zemlja i Mars (Foto: Flicr / Bluedharma / ilustracija)

- Početak misije "Egzo Mars 2020" planiran je kao dio "astronomskog prozora" 26. jula-13. avgusta 2020. i dolaskom na Mars u martu 2021 - navodi se u saopštenju na sajtu Roskosmosa.

Ranije je direktor državne korporacije Roskosmos“Dmitrij Rogozin na svom nalogu na Tviteru objavio početak misije na Mars 25. jula 2020. godine.

Prošle nedjelje saopšteno je o neuspjelim testovima padobranskog sistema evropske izrade 5. avgusta u Švedskoj, a Evropska svemirska agencija je to potvrdila nedjelju dana kasnije - pocijepala se tkanina kupole padobrana. Planira se da se nove probe izvedu do kraja 2019, kao i sljedeće godine.

Strani i ruski mediji takođe su ranije saopštili da, ako ne bude moguće otkloniti uzrok kvara padobrana, stručnjaci neće moći da izvrše misiju na vrijeme.

Ovo nije prvi neuspjeh prilikom testiranja padobranskog sistema za "Egzo Mars 2020". U junu je Evropska svemirska agencija saopštila da su se prilikom testiranja 28. maja oba glavna padobrana normalno otvorila, međutim, odmah po izlasku iz kontejnera, na padobranima su primijećene razderotine u tkanini. ESA je planirala da doradi padobranski sistem.