latinica  ћирилица
16/08/2019 |  08:11 ⇒ 08:12 | Autor: sputniknews.com

Tramp želi da kupi Grenland

Američki predsjednik Donald Tramp razgovarao je sa svojim pomoćnicima na temu da li bi SAD trebale da kupe Grenland koji pripada Danskoj, piše Volstrit DŽurnal.

Prema reijčima izvora lista, "Tramp je pitao savjetnike da li mogu SAD da kupe Grenland, slušao sa interesovanjem, kada su govorili o njegovim bogatim resursima i važnosti sa tačke gledište geopolitike".

Јedan od izvora je naveo da je Tramp, vejrovatno, govorio o tome u šali i da ne razmatra ozbiljno ovu mogućnost. Drugi sagovornici lista su naglasili da je ostalo nejasno koliko je bio ozbiljno američki lider.

Kako se navodi u tekstu, "neki od njegovih savetnika su podržali ideju", oni su saopštili da bi taj korak mogao da bude ekonomski isplativ. Drugi zvaničnici iz okruženja američkog lidera izrazili su uverenost da takva inicijativa nikad ne bi mogla da bude uspešna. Prema podacima lista, u vezi sa ovim, Trampovi savetnici su razgovarali, između ostalog, i o tome može li Vašington kupovinom Grenlanda "proširiti svoje vojno prisustvo na Arktiku".

Kako se navodi u materijalu, Tramp je 2018. godine obratio pažnju svoje okoline na to da Danska ima finansijske poteškoće zbog Grenlanda. Američki lider je takođe tada pitao savjetnike da li oni smatraju da Vašington treba da pokuša da kupi ovu teritoriju.

List konstatuje da Tramp planira početkom narednog meseca da posjeti Dansku.