latinica  ћирилица
16/08/2019 |  08:33 ⇒ 08:34 | Autor: Večernje novosti

Profesor iz Niša pred tužilaštvom

Poslije višemjesečnog rada policije, jedna od najvećih akademskih afera u Nišu stigla je do tužilaštva.
Knjiga "Lečenje ratnih rana ekstremiteta" - Foto: Novosti.rs
Knjiga "Lečenje ratnih rana ekstremiteta"Foto: Novosti.rs

Profesor Medicinskog fakulteta Zoran Golubović, kome se na teret stavlja da je u naučnoj monografiji preuzeo crteže i radove poznatog niškog ortopeda Milorada Mitkovića, a nije ga naveo kao autora, niti je pomenuo publikaciju iz koje ih je preuzeo, u četvrtak je na saslušanju u Osnovnom javnom tužilaštvu negirao krivicu.

Iako se njemu na teret stavlja navođenje na overavanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprava i povreda moralnih i intelektualnih prava autora, on tvrdi da je čist, kao i da u njegovoj monografiji "Lečenje ratnih rana ekstremiteta", koju je prošle godine štampao i objavio, nema plagijata.

- U toku su dokazne radnje, saslušani su osumnjičeni i oštećeni - kažu u niškom tužilaštvu.

U ovoj pravosudnoj ustanovi objašnjeno nam je da će tokom postupka protiv dr Zorana Golubovića biti izvedeni i svi neophodni dokazi, a sprovešće se i sudsko vještačenje.

Prethodno je Komitet za profesionalnu etiku Univerziteta u Nišu utvrdio da je Golubovićeva monografija plagijat, zbog čega mu je izrečena mera - javna osuda, o čemu su pisale "Novosti". Međutim, on je na ročištu u Nišu rekao i da odluku Etičkog odbora ne prihvata, te da nije plagijator.

Etičko veće Univerziteta utvrdilo je da je u Golubovićevoj monografiji protivzakonito objavljeno 255 fotografija, i to sve iz knjige štampane pre 27 godina. Dodaju i da nigdje nisu navedeni ime autora izuma i patenta.