latinica  ћирилица
16/08/2019 |  08:40 | Autor: SRNA

Crnogorski pokret podnio tužbu protiv Mitropolije i Vlade Georgieva

Udruženje Crnogorski pokret podnio je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i pjevača Vlada Georgieva zbog, kako tvrde, krivičnih djela protiv ustavnoga uređenja i bezbjednosti Crne Gore i izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.
Herceg Novi: "Za naše Kosovo i Metohiju" (Foto: Sputnjik/Vladimir Pavićević) -
Herceg Novi: "Za naše Kosovo i Metohiju" (Foto: Sputnjik/Vladimir Pavićević)

Na manifestaciji "Trg od ćirilice" u Herceg Novom, tokom koncerta "Za naše Kosovo i Metohiju", Georgiev je pjevao pjesme "Tamo daleko" i "Crna Gora i Srbija to je jedna familija". 

- Na koncertu su istupima govornika, podržanih organizovanim klerofašističkim divljanjem mase huligana, vrijeđani Crnogorci i Crna Gora i prizivana okupacija zemlje. Izvođene su pjesme "Tamo daleko" i "Crna Gora i Srbija to je jedna familija" koje su osobenom interpretacijom Georgieva, mijenjanjem određenih riječi, sugerisale da su dijelovi Crne Gore - Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji - saopšteno je iz Crnogorskog pokreta.

Oni tvrde i da je Georgijev, izvodeći pjesmu "Tamo daleko" po Srbiji pjevao stihove "Tamo daleko, daleko kraj mora, tamo je Herceg Novi, tamo je Srbija". 

- Ovaj put je pjevajući o Srbiji "kraj mora" jasno asocirao na ove stihove u kojima se Herceg Novi smješta u Srbiju - navodi se u saopštenju.

Humanitarni koncert "Za naše Kosovo i Metohiju" održan je 12. avgusta na Kanli kuli u Herceg Novom u organizaciji Fondacije "Delije", a povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i 630 godina od Kosovske bitke.

Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je da će podnijeti krivičnu prijavu protiv organizatora koncerta u Herceg Novom koji je održan u okviru programa "Trg od ćirilice".

Prijava je podnesena zbog, kako se navodi, kršenja niza zakonskih odredaba, isticanja simbola drugih država, skrnavljenja državne himne i političkih i nacionalističkih poruka.

Reagujući na ove najave, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko- primorski Amfilohije ocijenio je da je riječ o nekulturi ministra kulture Aleksandra Bogdanovića koji ne poštuje tradicionalnu Crnu Goru i Petroviće, kao i da to nisu Crnogorci, nego Montenegrini.