X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/08/2019 |  10:17 ⇒ 12:37 | Izvor: dnevni avaz

Državljani Turske i Iraka uzimali po 4.000 evra za krijumčarenje migranata u BiH

Tužilaštvo BiH optužilo je danas državljane Turske i Iraka zbog krijumčarenja migranata na teritoriji BiH.
Migranti (foto: avaz.ba) -
Migranti (foto: avaz.ba)

Murat Erbil, državljanin Turske i Iraka, i Sahin Sef, državljanin Turske, terete se da su za novčanu naknadu, s ciljem ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vršili krijumčarenje ilegalnih migranata preko teritorije BiH, među kojima i maloljetne osobe.

Optuženi se terete da su tokom 2019. godine, djelujući u međusobnom dogovoru i koordinaciji, vršili nezakonito krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Iraka, koji su ilegalno ušli u BiH, te nisu imali važeće dokumente za boravak.

U optužnici se navodi da su optuženi postupali protiv člana 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog i organizovanog kriminala, a s ciljem da za sebe ostvare nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete za krijumčarenje najmanje 15 ilegalnih migranata, u tri slučaja, koje su za novčane iznose koji su dostizali i 4.000 evra prevozili preko teritorije BiH u pravcu granice sa Hrvatskom, u čemu su otkriveni i spriječeni od pripadnika Agencije za istrage i zaštitu.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenje osoba.