latinica  ћирилица
16/08/2019 |  13:21 ⇒ 13:23 | Autor: sputniknews.com

Ruski pilot ispričao kako je spustio avion u polje (VIDEO)

Damir Јusupov, pilot koji je spustio avion "A321" Uralske aviokompanije, ispričao je na konferenciji za štampu kako je donio odluku da spusti letjelicu na poljanu.
Damir Јusupov (foto: AP Photo / Vladimir Shatilov) -
Damir Јusupov (foto: AP Photo / Vladimir Shatilov)

Јusupov je naglasio da je prvo želio da se vrati na aerodrom, jer motor nije mogao da nastavi da leti.

- Ali, kada smo vidjeli da i drugi motor prestaje sa radom, donio sam odluku da spustim avion pred sobom - rekao je Јusupov.

Kada je pilot shvatio da će avion neizbježno udariti u zemlju, pokušao je da ga spusti što mekše.

- Bezbjednije je spuštati avion bez točkova, oni se mogu prevrnuti i posljedice bi bile još gore - objasnio je Јusupov svoju odluku.

Pilot, iako je spasio 233 putnika, sebe ne smatra herojem. Po njegovim riječima - spuštanje aviona u polje je bilo jedino pravilno rješenje.

Јusupov je ispričao da je pozvao suprugu, tek nakon evakuacije svih putnika.

- Izašao sam, okružio avion, pogledao oštećenja spolja i uvjerio se da su svi na bezbjednoj udaljenosti. Vratio se u kabinu i odatle pozvao suprugu - dodao je on.

Pilot je naglasio da je priprema za let bila uobičajena, dok se havarije, kao što je ova, redovno vježbaju na treninzima.

- Zato smo bili i moralno i profesionalno spremni. Mi u Јekaterinburgu imamo trening-centar i školu letenja i, zahvaljujući tim vještinama, uspeli smo da spustimo avion - rekao je on.

Govoreći o planovima za budućnost - Јusupov je naglasio da mu incident nije ogadio letenje, ali mu je sada potreban odmor.

Kapetan aviona je zahvalio drugom pilotu, posadi i putnicima aviona.

On se danas izvinio putnicima koji su seli u avion Uralske aviokompanije, zbog toga što ih nije odvezao u Simfiropolj.