latinica  ћирилица
16/08/2019 |  14:06 | Autor: SRNA

Prihvaćeno 383 stranih državljana, četvrtinu više nego lani

Granična policija BiH, u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima o readmisiji-admisiji lica, prihvatila je u prvih šest mjeseci 383 strana državljana, što je za 23,95 odsto više u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo 309.

- Prema Sporazumu sa Hrvatskom prihvaćeno je 380 stranih državljana, a na Međunarodnom aerodromu Sarajevo jedan državljanin Srbije i dva iz Crne Gore - rekao je Srni načelnik Kabineta direktora Granična policija BiH Radiša Samardžija.

On je naveo da je izvršena readmisija iz BiH 324 strana državljana, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 40,33 odsto.

Najveći broj stranaca predat je Srbiji, 119 ili 36,73 odsto, i Crnoj Gori-86 ili 26,54 odsto.

Prema državljanstvima, najveći broj prihvaćenih i predatih stranaca dolazi iz Turske, Irana, Pakistana, Albanije, Iraka, Avganistana.

- Što se tiče deportovanih stranih državljana iz BiH, evidentirano je 13 stranih državljana, za dva manje nego prošle godine. Razlozi za njihovu deportaciju bili su ilegalan boravak u BiH /devet/, izvršenje krivičnog djela /dva/ i ostali razlozi /dva/ - naveo je Samardžija.

Prema njegovim riječima, deportovana lica imala su državljanstva Srbije /osam/, Albanije /četiri/ i jedno lice iz Tunisa.

On dodaje da su u prvom polugodištu evidentirana 704 strana državljana, koji su samostalno napustili teritoriju BiH u roku ostavljenom za dobrovoljno napuštanje. U istom periodu prošle godine bilo ih je 583.

Razlozi zbog kojih su strani državljani samostalno napustili BiH su rješenje o protjerivanju /552/, otkazan bezvizni režim /138/, otkazan privremeni boravak /devet/, odbijen zahtjev za boravak /četiri/ i otkaz boravka sa protjerivanjem /jedno lice/.

Strani državljani koji su samostalno napustili BiH imali su državljanstvo 44 zemlje, 20 lica je bilo sa putnom ispravom samoproglašenog Kosova, jedno lice je nepoznatog državljanstva i jedno lice je bez državljanstva.

Najveći broj lica su državljani Turske /30,11 odsto/, državljani susjednih zemalja /16,34 odsto/, Irana /7,95 odsto/, Iraka /6,25 odsto/ i Albanije /5,82 odsto/.

U prvih pola godine, Granična policija BiH evidentirala je i 14 stranih državljana koji su ekstradirani iz BiH u druge zemlje, po raspisanim međunarodnim potjernicama, odnosno po zahtjevima sudova matičnih zemalja, dok je u istom periodu prošle godine ekstradiran 21 stranac iz BiH.

- Istovremeno, prihvaćena su 434 državljana BiH iz trećih zemalja, što je u odnosu na isti period prošle godine /482/ smanjenje za 9,96 odsto. Sva lica su prihvaćena iz država sa kojima BiH ima potpisane sporazume o readmisiji. Iz država EU i Švajcarske prihvaćeno je 407 lica. Razlozi zbog kojih su državljani BiH vraćeni iz drugih zemalja u BiH su ilegalan boravak, učinjeno krivično djelo, rad bez radne dozvole i ostali razlozi - naveo je Samardžija.

Što se tiče ekstradicija u BiH, rekao je on, evidentirana su 34 državljana BiH koji su lišeni slobode po raspisanim međunarodnim potjernicama /Interpol/, odnosno potragama sudova u BiH zbog počinjenih krivičnih djela.

U istom periodu prošle godine u BiH su ekstradirana 44 državljana BiH.