latinica  ћирилица
16/08/2019 |  15:32 | Autor: SRNA

Bradara: Važno formirati novi Savjet ministara

Predsjedavajući Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara naglasila je danas važnost formiranja novog Savjeta ministara i istakla da je potpisani sporazum o uspostavljanju vlasti najbolja osnova da se stvari pomjere s mrtve tačke.
Lidija Bradara (Foto:tv1.ba) -
Lidija Bradara (Foto:tv1.ba)

Bradara je rekla da je uvjerena da će lideri koji su se potpisima obavezali da će provoditi ono što taj dokument donosi, ostati dosljedni dogovorenim načelima.

- Bez uvažavanja i kompromisnih rješenja koja će biti na dobro svih konstitutivnih naroda i građana BiH, bojim se da ne uđemo u još dublju političku krizu, koja će onda prenositi na sve druge segmente života u BiH - zaključila je Bradara.

Bradara je rekla da je BiH višenacionalna složena zemlja s jasno određenim nacionalnim identitetima i "nema osobe niti ustavnog prijedloga koji će to promijeniti".

- Svako negiranje ove činjenice vodi u dalju krizu ili nešto još gore. Oni koji se bave negiranjem načela konstitutivnosti trebalo bi da se zapitaju čemu vode takve teze, te kako najviše evropske institucije u izvještajima pozivaju na poštivanje ovih načela - navela je Bradara u saopštenju za javnost.

Ona je podsjetila da je jedan od domova u kojima se brane interesi svih naroda i građana BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Kao predsjedavauća Kluba hrvatskog naroda odgovorno tvrdim da su Hrvati do sada bili faktor stabilnosti, inicijator kompromisa i dogovora i tako će i ostati - poručila je Bradara.

Budući saziv vlasti na nivou BiH, istakla je ona, svoj mandat mora posvetiti "napretku prema EU i NATO-u, izvršavanju preuzetih obaveza, te obezbjeđenju legitimnog predstavljanja svakog od tri konstitutivna naroda u Domu naroda, na svim nivoima, što uključuje i Predsjedništvo BiH".

Ona je naglasila važnost uspostavljanja novog Savjeta ministara jer, kako je navela, jedino se tako može završiti demokratski proces otpočet još 7. oktobra, da bi i nova parlamentarna većina u oba doma parlamenta BiH mogla u potpunosti formirati svoje komisije i zajednička radna tijela.