latinica  ћирилица
16/08/2019 |  17:34 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Oružjem na kredit, Amerikanci sa Balkana istiskuju Ruse

Američki kongres odlučuje o prijedlogu za davanje zajmova članicama NATO koje su se pridružile poslije 1999. godine kako bi zanovile naoružanje i vojnu tehniku.

U praksi, riječ je o naoružavanju zemalja regije i suzbijanju ruskog uticaja, kažu stručnjaci. Predviđaju novu trku za oružjem, u kojoj će finansijski najbolje proći Amerikanci.

Na ruske donacije, SAD odgovaraju zajmovima. Tas na regionalnoj vagi vojne moći, ipak se neće pomjeriti, kažu stručnjaci, jer je novo oružje preskupo i na kredit.

- Nove, mogu da priušte samo makete. Makedonija će zamijeniti 30 odsto, a da im se da 30 odsto - rekao je analitičar Aleksandar Radić.

Za SAD ovo je dobitna kombinacija. Niko do analitičara ne sumnja da će tim zajmovima biti kupljeno upravo američko oružje. Osim što će zaraditi, polako će iskorijeniti rusku tehniku sa ovih prostora.

- Ako analizirate prethodne tri godine, vidite da ovom linijom ide najviše Rumunija, ona nabavlja dosta sistema iz SAD, "zemlja-zemlja", do 200-300 kilometara. Ako pogledate Mađarsku, ona nabavlja haubice i tenkove, Bugarska nabavlja F16, susjedstvo već ide u tom smijeru - rekao je vojno-politički analitičar Vlade Radulović.

Ruski i bjeloruski migovi, helikopteri i transporteri jesu donacija, ali zabluda je da Srbija od Rusa sve dobija, kao što je i zabluda da nabavlja većinom rusko.

Potreba za zveckanjem oružjem više je politička nego stvarna, kažu analitičari, ali nema sumnje da će finansijski krhke zemlje regije ponovo u trku za oružjem.

- Јedno bez drugog ne ide. Najave Zapada da će svoje saveznike naoružavati savremenim oružjem, rezultiralo je da se Srbija okrene onom čemu može, a to je Rusija, i kako se bude podizala ta ljestvica i naši će pokušati da pariraju - dodao je Radulović.

Kao i srpska neutralnost, i biti u NATO ima cijenu. Računajući samo uslov od dva odsto budžeta za vojsku, vidimo da zemlje poput Hrvatske, članstvo godišnje košta koliko i gradnja 100 kilometara autoputa.