latinica  ћирилица
16/08/2019 |  20:58 | Autor: SRNA

Indijska vojska u najvećoj pripravnosti u Kašmiru

Јedinice Oružanih snaga Indije u bivšoj državi DŽamu i Kašmir stavljene su na najviši stepen pripravnosti, javila je novinska agencija ANI.
Vojska Indije u Kašmiru (Foto: AP Photo / Channi Anand) -
Vojska Indije u Kašmiru (Foto: AP Photo / Channi Anand)

Neimenovani izvori izjavili su da je od kompletne indijske vojske, vazduhoplovstva i baza bezbjednosnih snaga zatražen najviši stepen pripravnostu, zbog mogućih napada terorističkih grupa koje podržava Pakistan, u namjeri Islamabada da unese pometnju u dolinu Kašmira.

Pakistanska vojska saopštila je juče da su u sukobima duž kontrolne linije u Kašmiru poginula petorica indijskih i trojica pakistanskih vojnika.

Indija je 5. avgusta ukinula specijalni status Kašmira u pokušaju da potpuno integriše jedini region sa većinskim muslimanskim stanovništvom, što je potencijalno najveći politički potez u vezi sa ovom teritorijom u posljednjih skoro sedam decenija.

Pakistan polaže pravo na teritoriju Kašmira.

Država DŽamu i Kašmir uživala je poseban status i autonomiju u Indiji, čak je imala i svoju zastavu i brojne privilegije.

Prije nego što odluka stupi na snagu, sve zakone koje je u vezi s tim usvojila indijska vlada mora da odobri lokalna skupština.