latinica  ћирилица
16/08/2019 |  22:49 | Autor: SRNA

Prijedor: Izložba Sare Marije Šiklune sa Malte

U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba grafika pod nazivom "Šetnja u Prijedoru", autora Sare Marije Šiklune sa Malte.
Muzej Kozare Prijedor - Foto: arhiv
Muzej Kozare PrijedorFoto: arhiv

Kustos umjetničke zbirke ove ustanove Aleksa Milić potvrdio je da je saradnja sa ovom umjetnicom počela prošle godine, kada je Sara kao turista bila u posjeti Prijedoru.

- Sara je multimedijalna umjetnica iz Valete i digitalni mediji su nešto od čega ona počinje svoj rad bilo da su to kasnije grafike, instalacije, slike, kolaži ili crteži - rekao je Milić.

Grafike su izvedene u klasičnoj tehnici višebojnoj sito-štampi, nastale na osnovu predložaka fotografija napravljenih u Prijedoru prošlog ljeta.

Milić je potvrdio da je ovo samo početak saradnje budući da se već dogovara izložba njenih studenata sa Malte, a nije isključena ni saradnja umjetnika iz Prijedora sa umjetnicima te ostrvske zemlje.

Autorka je potvrdila da je svoje šetnje gradom zabilježila foto-aparatom i da su to osnove njenih izloženih grafika, kao dio fascinacije načinima svakodnevnog života u različitim mjestima.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš, koji je istakao da je ovo vrhunac kulturnih zbivanja u gradu tokom ovogodišnjeg Kulturnog ljeta.

- Grad Prijedor će i dalje podržavati dolazak umjetnika ne samo putem konkursa, već kao i gostovanje umjetnika po pozivu, kao što je večerašnje gostovanje umjetnice sa Malte, čiji je dolazak i izložbu u Prijedoru podržalo Ministarstvo kulture i prosvjete sa Malte - rekao je Miljuš.

Izloženo je 18 grafika koje će Prijedročani moći da pogledaju do 12. septembra.