latinica  ћирилица
17/08/2019 |  09:17 ⇒ 16:34 | Autor: SRNA

Maričić: Sumnjamo da je utajen 1,1 milion KM

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić rekao je da je u prvoj polovini ove godine tužilaštvima u Srpskoj dostavljeno 12 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnova sumnje da su oštetili budžet za 1,1 milion KM.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Maričić je naveo da je osam takvih izvještaja podneseno zbog krivičnog djela utaje poreza i doprinosa, dok su ostali podneseni zbog zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, falsifikovanja isprava i nepravilnog izdvajanja sredstava.

On je dodao da je u prvoj polovini godine obavljeno 1.801 kontrola evidentiranja prometa posredstvom fiskalnih kasa, te da je u 802 slučaja utvrđena nepravilnost, zbog čega su izdata 872 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 610.000 KM.

Maričić je precizirao da je Poreska uprava u prvih šest mjeseci obavila ukupno 1.994 kontrole u kojima je utvrdila i rješenjima naložila plaćanje novih obaveza sa kamatom u iznosu od 28,3 miliona KM.

- U prvom polugodištu smo prinudno naplatili 39,2 miliona KM ili oko 10 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine -rekao je Maričić za Blic.

On je istakao da je tokom sedam mjeseci na račun javnih prihoda Srpske prikupljeno 1,47 milijardi KM, što je za 52,7 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Maričić je rekao da to predstavlja nastavak pozitivnog trenda u naplati javnih prihoda.

- Kada je riječ o doprinosima, od početka godine je naplaćeno 899,3 miliona KM ili sedam odsto više nego lani. Razlozi za to su, osim povećanja plata radnicima u Ministarstvu unutrašnjih poslova i prosvjeti, i generalno povećanje broja obveznika doprinosa zaposlenih u Srpskoj - naveo je on.

Maričić je objasnio da su na veće prihode uticali i povećanje minimalne plate radnicima i razne aktivnosti Poreske uprave, te da se rast jednim dijelom može pripisati dobroj makroekonomskoj i političkoj situaciji u Srpskoj ove godine.