latinica  ћирилица
17/08/2019 |  11:22 | Autor: SRNA

DŽajić: Drvar su oslobodili partizani, a ne hrvatske snage

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Rade DŽajić rekao je Srni da se članovi ove organizacije koji baštine antifašističku borbu, duboko protive najavljenoj proslavi navodnog oslobađanja Drvara u režiji Kantonalnog odbora HDZ-a u Livnu.
Drvar (foto: hiveminer.com/User/Koshpa) -
Drvar (foto: hiveminer.com/User/Koshpa)

DŽajić je naglasio da 1995. godine nije bilo nikakvog hrvatskog oslobođanja Drvara, kako poručuju iz livanjskog HDZ-a, već da su taj grad 1945. tokom Drugog svjetskog rata oslobodili partizani.

- Kakvo oslobođenje Drvara 1995. i Hrvati... Organizovanje te navodne proslave je čista provokacija usmjerena prema Srbima. To je bezobrazluk i huškanje koje može da probudi tenzije među običnim narodom - rekao je DŽajić.

Kada je riječ pomenutoj "proslavi", DŽajić je rekao da drvarski i ostali Srbi u Federaciji BiH imaju dvije mogućnosti - aktivnu borbu ili iseljavanje.

- Dakle, treba da se borimo i da to spriječimo. Tu borbu iskreno treba da podrže naši predstavnici u vlasti u Srpskoj, na nivou BiH i u Federaciji BiH - poručio je DŽajić.

Livanjski mediji ranije su objavili da je na izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa za obilježavanje 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara", uz prijedlog da to bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika, a centralna proslava najavljena je za 13. septembar u Drvaru.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je ranije stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. septembra obustave saobraćaj prema Livnu i Bihaću i onemoguće namjeru Hrvata da slave u Drvaru.

Za samo dva mjeseca 1995. godine, na samom kraju rata, iz Drvara i još 12 opština zapadne Krajine kombinovanim akcijama hrvatske vojske i takozvane Armije BiH "Ljeto "95", "Maestral", "Јužni potez" i "Sana 95" protjerano je više od 130.000 ljudi, a ubijeno i nestalo 1.072.

Nakon ovih zločina potpuno je promijenjena demografska slika 13 opština zapadne Krajine, a osuđenih za ove masovne zločine još nema.