latinica  ћирилица
17/08/2019 |  13:28 | Autor: SRNA

Najavljena prijava i protiv organizatora albanskog skupa u Trgaji

Ministarstvo kulture Crne Gore podnijeće prijavu protiv organizatora skupa održanog u mjestu Trgaja na obali Cijevne, zbog isticanja simbola Albanije bez crnogorske nacionalne zastave.
Zastava Albanije - Foto: ilustracija
Zastava AlbanijeFoto: ilustracija

Na manifestaciji u mjestu Trgaja na rijeci Cijevna, vijorile su se albanske zastave i pjevale isključivo albanske pjesme, a skupu je prisustvovao lider radikalnog pokreta "Samoopredjeljenje" sa Kosova i Metohije Aljbin Kurti.

Iz crnogorskog Ministarstva ističu da manifestacije kulture ne smiju da budu paravan za bilo kakav nacionalizam, niti za kršenje normi definisanih pravnim propisima Crne Gore, te da će reagovati u skladu sa zakonom.

U saopštenju resornog ministarstva se navodi da je na skupu u mjestu Trgaja bio istaknut simbol susjedne zemlje bez nacionalne zastave Crne Gore i da će pred nadležnim organima podnijeti prijavu protiv organizatora.

- Uvažavajući prava svih građana Crne Gore da njeguju svoj kulturni i nacionalni identitet, ovim putem još jednom ukazujemo na nužnost poštovanja važećih zakonskih odredbi, kako bi u budućnosti slične reakcije bile izbjegnute - naveli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su poručili da zakoni Crne Gore moraju biti jednaki za sve njene građane i da je multikonfesionalni i međuetnički sklad jedno od temeljnih bogatstava crnogorskog društva.

Ministarstvo kulture Crne Gore najavilo je ranije krivične prijave protiv organizatora "Trga Ćirilice" u Herceg Novom zbog pjesme "Tamo daleko" i horskog pjevanja stihova "Crna Gora i Srbija, to je jedna familija" tokom humanitarnog koncerta u tom gradu za srpski narod na Kosvu i Metohiji.