latinica  ћирилица
17/08/2019 |  15:59 | Autor: BETA

Policija uhvatila čovjeka koji jeizazvao zatvaranje podzemne željeznice u Njujorku

Njujorška policija je danas saopštila da je uhvatila čovjeka za koga se sumnja da je u stanici podzemne željeznice ostavio dva "ekspres-lonca" od kojih se prave bombe kućne izrade.
Njujork - uhvaćen čovjek koji je postavljao ekspres lonce - Foto: Screenshot
Njujork - uhvaćen čovjek koji je postavljao ekspres lonceFoto: Screenshot

To je u petak izazvalo evakuaciju glavne stanice podzemne željeznice Njujorka na Menhetnu i poremećaj ostalog saobraćaja usred jutarnje gužve.

Vlasti su potom utvrdile da u "ekspres-loncima" nije bilo eksploziva.

Šef detektiva Dermot Ši je objavio da je na snimku kamere za nadzor taj čovjek viđen kako drži jedan od "ekspres-lonaca" i da je zato pritvoren.

Policija je saopštila da su i kamere u blizini Svjetskog trgovinskog centra snimile čovjeka s kolicima, koji je postavio lonce na dva mjesta u stanici podzemne željeznice.

Treći "eskpres-lonac" je u petak nađen tri kilometra dalje, na ulici, na nekoliko blokova od Svjetskog trgovinskog centra i Njujorške berze, što je pokrenulo još jednu policijsku istragu.

Desetine sumnjivih predmeta svakodnevno se prijave u Njujorku, ali blizina mjesta terorističkih napada 11. septembra 2001. godine izaziva posebno veliku nervozu i građana i vlasti.

Tokom Bostonskog maratona 2013. godine "ekspres-lonci" puni eksploziva ubili su tri osobe, a stotine ranili kada ih je detonirao par islamskih ekstremista. U septembru 2016. godine, bomba te vrste je na Menhetnu ranila 30 ljudi, a takvih slučajeva je bilo još u SAD, dijelom u ime al-Kaide i Islamske države.