latinica  ћирилица
17/08/2019 |  16:18 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

NATO zamke: Može li se u BiH ponoviti makedonski i crnogorski scenario preskakanja procedura?

Dokument na 165 strana o Godišnjem nacionalnom programu za NATO stigao je u kabinet srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika. U njemu su, kaže Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka, tri tačke koje se tiču direktnog prenosa nadležnosti sa Srpske na BiH i postoji više razloga zbog kojih je srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik zauzeo takav stav, odnosno da će glasati protiv Godišnjeg nacionalnog programa.

Godišnji nacionalni program predviđa jačanje Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, a na štetu entitetskih policijskih snaga, formiranje jedinstvene uprave za civilnu zaštitu i ukidanje postojećih entitetskih zakona o torturi nad žrtvama u proteklom ratu.

- Meni je jako drago da je gospodin Dodik procijenio sve te zamke koje se nalaze u ovom planu i da je on potpuno izvan onog sporazuma koji je potpisao sa gospodom Čovićem i Izetbegovićem. Јa sam uvjeren da od tog plana neće biti ništa i da će Srpska da ostane na svom putu, odnosno na principima vojne neutralnosti - rekao je Ćeranić.

Situacija u BiH pokazuje njenu nesposobnost da funkcioniše i sa stranim pritiscima u pogledu prenosa nadležnosti mnogo stvari je zakomplikovano, kaže srpski član predsjedništva Milorad Dodik. Ovdje se, naglašava, koristi sila.

- Gdje piše u ustavu BiH da BiH ima nadležnost za bezbjednost, odbranu, za pravosuđe, za finansije - upitao je Dodik.

Usvajanje plana mimo saglasnosti srpske strane je izuzetno opasno i u tom slučaju NATO bi mogao da preskoči procedure kao što je to uradio u Makedoniji i u Crnoj Gori.

- Tu nema pravila. Za očekivati je da se NATO-u žuri da bi se taj put za BiH po kratkom postupku ubrzao. Јednostavno, nakon usvajanja prvog ANP ubrzo bi stigao odgovor-evo - vi ste na putu za NATO, treba da uradite to i to i punopravno članstvo je veoma blizu - ističe Ćeranić.

Bude li Dodik preglasan u utorak, pokrenuće proceduru zaštite nacionalnog interesa.

- Јa imam punu odgovornost prema onome što je usvojila Narodna skupština i obratiću se ponovo za podršku koja će mi biti neophodna da to radim, i veoma je složeno da radim gore sa raznim špekulacijama, podmetanjima i lažima koje dolaze - kaže Dodik.

Dodik, po svemu sudeći, neće odustati od namjere da Narodna skupština poništi sve nametnute odluke od strane visokih predstavnika. Kategoričan je: ne rušim Dejtonski sporazum, već želim da ga afirmišem!