latinica  ћирилица
17/08/2019 |  16:20 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Kostajnica: Porodica Dejanović dobija novi dom, uništen u klizištu

Klizište koje se pojavilo nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, u potpunosti je uništilo kuću sedmočlane porodice Dejanović iz Kostajnice. Bez krova nad glavom, od tada, snalazili su se na sve načine. Ipak, zahvaljujući UNDP-u i opštini Kostajnica, ova porodica uskoro će dobiti novi dom.

Bujična voda, koja se pojavila nakon obilne kiše u maju 2014. godine aktivirala je klizište iznad kuće porodice Dejanović. Velika količina zemlje za samo nekoliko trenutaka gotovo u potpunosti je uništila trošnu kuću. Srećom, povrijeđenih nije bilo. Međutim, sedmočlana porodica ostala je bez krova nad glavom. Od tada, snalazili su se kako su umjeli, i nadali se pomoći dobrih ljudi.

Pomoć je stigla od UNDP-a i opštine Kostajnica, koji su obezbijedili sredstva da se Dejanovićima izgradi nova kuća. Radovi su pri kraju, a useljenju u novi dom najviše se raduju najmlađi članovi porodice – Branislav, Borislav, Duško i Vatroslav.

- Sad kad se završi, hoću da uvedemo internet, da ne hvatamo više signal od komšije više - kaže Duško.

Mladen i Gordana Dejanović nezaposleni su, i jedini izvor prihoda im je rad na nadnicu. Takođe, brinu i o Gordaninim starim roditeljima. Zbog toga, u okviru ove donacije, porodica je dobila i plastenik, koji će im olakšati život. Nadaju se da će im to biti i stalan izvor prihoda.

U okviru Programa oporavka od poplava, koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP, biće sanirano 11 kuća oštećenih u poplavama.

- Mi smo kandidovali ovu porodicu na javnom pozivu koji je raspisao Razvojni program Ujedinjenih nacija. Oni su prošli, malo duže su čekali sa završetkom radova, ali ja se nadam da će u narednih deset dana biti sve završeno - izjavio je portparol opštine Kostajnica Aleksandar Pašić.

Јedno je sigurno – ova donacija vratila je osmijeh na lice Dejanovićima. Kako sami kažu, najvažnije je to što će narednu zimu i hladne dane dočekati spremni – u novom, uslovnom domu.