latinica  ћирилица
17/08/2019 |  16:22 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Mladi Vladan Lazarević iz Tobuta dio naučnog tima za unapređenje elektronike

Da među našim mladim ljudima ima mnogo izuzetno talentovanih sportista, umjetnika, naučnika, potvrđuje i 27-godišnji Vladan Lazarević iz Tobuta kod Lopara, student na doktorskim studijama elektrotehnike na Politehničkom univerzitetu u Madridu. Doktorske studije finansira stipendijom španske Vlade, i dio je naučnog tima koji se bavi unapređenjem elektroničkih rješenja u industriji.

Da su pred njim velika dostignuća bilo je jasno još u bijeljinskoj Gimnaziji koju je završio kao učenik generacije, a na isti način briljirao je i na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu završivši ga sa prosječnom ocjenom deset. Za vrijeme studija u Beogradu imao je više stipendija, među kojima je i stipendija Fondacije dr Milan Јelić, dok je postdiplomske studije u Madridu nastavio uz finansijsku podršku Vlade Španije.

- Za tu stipendiju potrebne su, prije svega, ocjene sa osnovnih i master studija koje sam ja imao, zatim istraživački rad, gdje se vrednuje ne samo lični uspjeh, već i ocjena cijelog departmana u kome bi se doktorska teza radila - kaže Vladan.

Energetska elektronika je oblast koja se izuzetno brzo razvija u eri tzv. Četvrte industrijske revolucije, pa su nova naučna i tehnološka rješenja izuzetno važna. Dvadesetočlani tim u kome je i Vladan Lazarević svakodnevno se susreće sa novim izazovima.

U rodni Tobut kod Lopara Vladan dolazi tri do četiri puta godišnje. Nije, kaže, siguran gdje će ga život dalje odvesti nakon što sljedeće godine odbrani doktorsku disertaciju. Ponuda za zaposlenje već ima mnogo, kako na univerzitetima, tako i u privredi. Želio bi da ostane u Evropi, a ako bude imao mogućnosti za ozbiljnu naučnu ili poslovnu karijeru, najrađe bi živio u Republici Srpskoj ili u Srbiji.