latinica  ћирилица
17/08/2019 |  17:24 | Autor: SRNA

SNS: Pokušaj asimilacije Srba može imati teške posljedice za Podgoricu

Srpski nacionalni savjet /SNS/ Crne Gore pozvao je crnogorske i institucije Srbije da što prije usaglase odnos države Crne Gore prema srpskom narodu koji bi poizlazio iz poštovanja najviših standarda koji važe za relativno većinske zajednice u državama Evrope i svijeta.

Iz SNS-a ukazuju da je strategija politike aktuelne vlasti u Crnoj Gori da stvori što povoljniji ambijent za asimilaciju srpskog naroda u ovoj zemlji, što veću netrpeljivost građana Srbije prema Crnoj Gori i svima koji iz nje dolaze, što može imati teške posljedice i za Crnu Goru i srpski narod.

SNS obavještava državne institucije Crne Gore i Srbije da su za srpski narod u Crnoj Gori prestala da važe osnovna ustavna opredjeljenja - sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikulturalnost, demokratija i vladavina prava.

- To se ogleda u sprečavanju izražavanja i javnog ispoljavanja nacionalne, etničke, kulturne i vjerske posebnosti, na izbor, upotrebu i isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika, na upotrebu srpskog jezika i ćiriličkog pisma, na srazmjernu zastupljenost u državnim organima i mnogim drugim oduzetim pravima srpskog naroda - ističu iz SNS-a.

Iz SNS-a ukazuju da takav odnos izaziva nepovjerenje srpskog naroda prema državnim institucijama Crne Gore, posebno u neravnopravnosti i nadređenosti bošnjačkih i albanskih nacionalnih zajednica prema srpskom narodu, uz stalne provokacije državne vlasti, kojima se pokušava u što kraćem roku sprovesti što veći animozitet između navodno ravnopravnih nacionalnih zajednica.

- Insistiranje državnih institucija Crne Gore na nelogičnom zapostavljanju interesa srpskog naroda i oduzimanju stečenih prava može imati teške posljedice, kako za Crnu Goru, tako i za srpski narod u toj zemlji - navodi se u saopštenju SNS-a, koje je potpisao predsjednik ovog savjeta Momčilo Vuksanović.