X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
18/08/2019 |  11:19 | Izvor: SRNA

Čavara: Što prije formirati novi Savjet ministara

Predsjednik FBiH Marinko Čavara istakao je da je neophodno formirati novi Savjet ministara, ali i Vladu FBiH, kako bi se obezbijedilo stabilno funkcionisanje vlasti na svim nivoima u BiH.
Marinko Čavara( arhiv) -
Marinko Čavara( arhiv)

- Savjet ministara treba što prije uspostaviti, neophodno je da zemlja može funkcionisati za svakog stanovnika, a uz to moramo hitno pokrenuti sve nepotrebne zastoje na pridruživanju međunarodnim organizacijama, prije svega, evropskim i evroatlantskim integracijama - naglasio je Čavara.

Prema njegovim riječima, BiH i FBiH trebalo bi da obezbijede bolji investicijski zamah, jačaju ekonomiju, te da obezbijede što bolji život u BiH, za šta su neophodne nove smjernice buduće vlasti.

Govoreći o Vladi FBiH, Čavara je rekao da se mogu ispuniti svi potpisani uslovi stranačkih lidera potpisanih u načelima o formiranju vlasti, kako na nivou BiH, tako i na nivou FBiH.

- Legitimnost kao osnovno demokratsko načelo prepoznato je od strane svih evropskih tijela, posebno od Evropskog parlamenta kao i posljednjeg izvještaja Evropske komisije - rekao je Čavara, koji je i potpredsjednik HDZ-a BiH.

On je izrazio žaljenje što se u većini prilika i kroz dnevnopolitičke razgovore može vidjeti da se to krivo tumači, saopšteno je iz Kalcelarije predsjednika FBiH.

- Moramo omogućiti svima koji razmišljaju da odu bilo gdje iz BiH da ipak ovdje vide svoju budućnost i perspektivu - naglasio je Čavara i dodao da je najbolje sva rješenja tražiti kroz razgovore, dijalog i međusobno uvažavanje.