latinica  ћирилица
18/08/2019 |  16:01 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Unski sliv uskoro pod zaštitom kao Park prirode

Vodno bogatstvo jedan je od najvažnijih prirodnih resursa Srpske, a rijeka Una svakako je njen „biser“. Prema podacima Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, osim čistoće, sliv ove rijeke karakterističan je po jedinstvenom biodiverzitetu, koga čini 325 životinjskih vrsta, od kojih su čak 92 na spisku zaštićenih. Unski sliv, sa pripadajućom florom i faunom, uskoro će biti zaštićen, proglašenjem Parka prirode.

Ljubitelj prirode i strastveni ribolovac, Edib DŽaferbegović iz Novog Grada, odrastao je uz Unu. Svaki dio njenog korita, kaže, poznaje kao svoj džep, i dodaje da između njega i ove rijeke – nema tajni.

Specifični „unski“ pijesak, ističe Edib, nastao je od ostataka školjki koje se talože na riječnom dnu i formiraju sedru. Mulja, zato, gotovo da nema. Upravo zbog kristalne čistoće, Una sa svojim pritokama, prirodno je mrjestilište za mnoge vrste ribe, a posebno za mladicu, koja je širom Evrope - zaštićena vrsta.

DŽaferbegović, koji je i predsjednik Sportsko-ribolovnog udruženja „Novi Grad“, kaže da ta mrjestilišta treba sačuvati, jer su ona prirodno formirana i pogodna za ribu.

- Dok ljudi po Evropi pokušavaju da to stvore vještački, i u malo slučajeva to i uspiju, mi treba samo da sačuvamo svoje postojeće - dodaje DŽaferbegović.

Ono što rijeku Unu izdvaja od svih evropskih rijeka je činjenica da na jednom kilometru njenog vodotoka obitavaju gotovo sve vrste slatkovodnih riba, tačnije – 39 vrsta. I to je samo djelić od gotovo 400 životinjskih vrsta nastanjenih na ovom području. Kad se tome doda i više stotina vrsta biljaka, među kojima su mnoge endemske, jasno je da je Una, najprostije rečeno – „biser“ ovog dijela Balkana i Evrope. Potencijal je veliki, a prijetnja njegovom očuvanju, zbog najavljene izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori još je veća, ističu iz Ekološkog udruženja Grin tim Novi Grad.

- Radi se o tome da je proglašenje parka prirode od velike važnosti za sve nas ovdje, jer jedino na taj način možemo dobiti, ne samo zakonski okvir, nego jednostavno dati i sami sebi zadatak da se krene u jedan odgovorniji odnos prema Uni - ističe Mario Crnković iz ovog udruženja.

Odlučno „NE“ nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori – stav je i svih institucija Srpske. Proglašenje Unskog sliva Parkom prirode, odgovor je na prijetnju narušavanju životne sredine na ovom području. Iz resornog ministarstva ističu da je u toku 30-dnevni javni uvid, koji je i završna faza ovog projekta.

- Očekujemo mišljenje četiri opštine na čijoj je teritoriji takođe bio javni uvid, da nam dostave sve neophodne primjedbe i komentare, odnosno sugestije, kako bismo došli do konačnog teksta odluke o proglašenju Parka prirode Una - izjavila je Željka Stojičić viši stručni saradnik za zaštitu prirode u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. 

Očekuje se da će Odluka o proglašenju Parka priroda Una već početkom septembra biti upućena Vladi Srpske na usvajanje.