X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
18/08/2019 |  16:21 ⇒ 19:56 | Izvor: RTRS

Ugljevik: Otvoren 8. sajam šljive, voćnih rakija i meda

Unazad dvadesetak godina seoska domaćinstva u podmajevičkom kraju vratila su se tradicionalnoj proizvodnji šljive i drugih voćnjih zasada koju prati i proizvodnja licenciranih rakija vrhunskog kvaliteta. Da bi se proizvodnja i prerada voća unaprijedila, opština Ugljevik već osam godina organizuje Festival šljive, voćnih rakija i meda.
Sajam šljive u Ugljeviku - Foto: RTRS
Sajam šljive u UgljevikuFoto: RTRS

U Ugljeviku je danas otvoren Sajam šljive, voćnih rakija i meda, koji je okupio 80 izlagača.
Otvaranju Sajma prisustvovao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović, koji je istakao da je poljoprivredni sektor temelj društva.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da klimatski uslovi utiču na to da šljiva na području Ugljevika prva sazri u jugoistočnoj Evropi.

- Sajam je nastao kao rezultat potrebe da se poveća obim proizvodnje i poboljša kvalitet domaćeg proizvoda, da naši vrijedni domaćini izlože blagodeti ovoga kraja i steknu nova iskustva - naveo je Perić.

Prema njegovim riječima, iz Ugljevika je ove godine na evropsko tržište izvezeno 1.500 tona šljive.

Organizator Sajma je lokalna Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a direktor ove agencije Milorad Јovičić rekao je novinarima da je ovogodišnja manifestacija okupila 80 izlagača, te da je na ocjenjivanju 130 uzoraka voćnih rakija.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu poljorprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Duška Radaković pohvalila je organizaciju ugljevičkog sajma i ocijenila da su izloženi vrlo kvalitetni proizvodi.

Sajmu u Ugljeviku prisustvovali su brojni gosti iz Srbije, te gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i načelnik opštine Lopare Rado Savić.