latinica  ћирилица
18/08/2019 |  18:27 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

U Trebinju počele Preobraženske svečanosti

Trebinje sutra slavi krsnu slavu Grada i hrama - Sveto Preobraženje Gospodnje. Preobraženske svečanosti počele su danas, a pripremljen je raznovrstan slavski sadržaj. Organizatori Preobraženskih svečanosti su Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.
Trebinje-sajam (Foto:trebinjedanas.com) -
Trebinje-sajam (Foto:trebinjedanas.com)

Po tradiciji, Preobraženske svečanosti počinju dan uoči slave. Tako je bilo i danas. Obilježavanje krsne slave Grada i hrama počelo je tradicionalnim Sajmom meda i vina koji je otvoren u gradskom parku.

Na Sajmu se predstavilo 25 pčelara i drugih izlagača iz Srpske, BiH i Crne Gore i 12 vinarija, članica Udruženja „Vinos“.

U Kulturnom centru u 18 časova otvorena je izložba „Zvonari slobode“, o životu Svetog vladike Nikolaja i naučnika Mihaila Pupina.

Praznično večernje služeno je u trebinjskom sabornom hramu, a u 20.30 u Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba „Milena Šotra Gaćinović“, izložba povodom 110 godina od rođenja ove slikarke.

Na Trgu slobode u 21.30 časova Trebinjcima, a i svima koji se nalaze u ovom gradu, predstaviće se orkestar MUP-a Republike Srpske.

Preobraženske svečanosti nastavljaju sutra. Sveta arhijerejska liturgija počinje u 9 časova. Nakon liturgije, lomljenja slavskog kolača planirano je polaganje cvijeća na Spomenik braniocima Trebinja 1991-1995. U Kulturnom centru biće održana i svečana sjednica.

U poslijepodnevnim časovima u Muzeju Hercegovine biće izvedena monodrama „Ima jedna zemlja“.

Nakon prazničnog večernjeg u 20 časova svečana litija proći će ulicama Trebinja. Preobraženske svečanosti završavaju na Trgu slobode koncertom makedonske pjevačice Kaliopi.