latinica  ћирилица
18/08/2019 |  18:40 ⇒ 18:45 | Autor: SRNA

Albanci prijetili monahinjama u manastiru Beška na Skadarskom jezeru

Monahinje iz manastira Beška na Skadarskom jezeru potvrdile su da im je prije par dana prijetila grupa Albanaca, koji su navodno došli da obiđu ovu svetinju.
Manastir Beška (Foto:Shutterstock) -
Manastir Beška (Foto:Shutterstock)

- Govorili su nam da manastir nije naš, kao što nije naše ni Kosovo i prijetili da će nas otjerati odavde - rekla je monahinja Varvara.

Ona je navela da je u srijedu, 14. avgusta u manastirski kompleks ušlo deset muškaraca, nekoliko žena i djece koji su nakon pozdrava zahtijevali da snimaju kompleks profesionalnom kamerom.

Monahinja Varvara je istakla da im je rečeno da je za to potreban blagoslov mitropolije, na šta su oni, kako je rekla, uzvratili smijehom i porukama da kompleks nije u vlasništvu manastira.

Ona je navela da se jedan od njih predstavio kao novinar i pitao čiji je manastir i dodala da je odgovorila da je manastir Srpske pravoslavne crkve.

Monahinja Varvara je rekla za Tanjug da joj je na odgovor ironično uzvraćeno pitanjem "zar to nije bio katolički manastir?".

Prema njenim riječima, tražili su da vide i jednu stariju monahinju za koju su tvrdili da je Albanka.

Monahinja Varvara je objasnila da je riječ o starijoj monahinji koja govori albanski jezik i koja je živjela ranije u Vrakaji u Albaniji i da je srpskog porijekla.

Ona je rekla da je mislila da će se tenzije smirite nakon što je došla monahinja i počela razgovor sa njima na albanskom, ističući da je u jednom trenutku čula kako Albanci viču i snimaju mobilnim telefonom.

- Mi ćemo vas odavde istjerati, ovo je naše, kao što je naše i Kosovo, uzvikivali su Albanci - rekla je monahinja Varvara.

Ona je istakla da su "govorili i da daju i velike pare kako bi bili istjerani iz manastira i tvrdili da je to DŽamijski vakuf i da je to njihovo".

Monahinja Varvara je rekla da su po odlasku zaprijetili da će se ponovo vidjeti, ističući da monahinje strahuju da će biti napadnute van manastira.

Slučaj je prijavljen policiji, monahinje su dale izjavu, ali još nisu otkriveni Albanci koji su im prijetili.