latinica  ћирилица
19/08/2019 |  07:56 ⇒ 11:35 | Autor: RTRS

Јedna od najvećih pobjeda srpske vojske: 105 godina od Cerske bitke

Danas se navršava 105 godina od Cerske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih pobjeda srpske vojske u Prvom svjetskom ratu i prve pobjede savezničke vojske.
Stepa Stepanović (arhiv) -
Stepa Stepanović (arhiv)

Srpska vojska je preko Drine odbacila nadmoćniju austrougarsku vojsku, koja je u avgustu 1914. godine doživjela prvi veliki poraz.

Pripadnici srpske vojske, predvođeni generalom Stepom Stepanovićem, pružili su primjer bezmjerne hrabrosti i patriotizma. Zbog izuzetnih zasluga u rukovođenju i komandovanju, Stepanović je unapređen u čin vojvode.

Cerska bitka je prva u srpskoj istoriji u kojoj je prekršen lanac komandovanja, pošto je vojvoda Radomir Putnik čekao ishod austrougarskih operacija, a general Stepa Stepanović je shvatio značaj planine Cer i obrazovao Cersku udarnu grupu sa kojom je samoinicijativno zauzeo kote Trojan i Kosanin grad.

Tih dana se borilo 180.000 srpskih vojnika, a poginulo je između 3.000 i 5.000. Austrougarska vojska je pretrpjela duplo veće gubitke.

Na mjestu gdje su se između 15. i 19. avgusta 1914. godine vodile borbe koje su odlučile ishod Cerske bitke, podignut je spomenik, koji je otkriven na Vidovdan 1928. godine.

U okviru spomen-kompleksa "Cerska bitka", u mjestu Tekeriš kod Loznice, predviđeno je polaganje vijenaca i odavanje počasti te prigodan umjetnički program.