latinica  ћирилица
19/08/2019 |  09:16 ⇒ 09:18 | Autor: SRNA

Vulin: Sljedeće godine stižu helikopteri iz Rusije

Delegacija Ministarstva odbrane Srbije boravila je u Rusiji na poziv ruskog ministra odbrane. Tom prilikom obišli su fabriku "Rostvertol" koja će u prvom kvartalu naredne godine isporučiti četiri nova helikoptera Vojsci Srbije, prisustvovali su i finalu tenkovskog biatlona u kom je ekipa Vojske Srbije zauzela osmo mjesto. Tokom boravka u Rusiji, srpski ministar odbrane sastao se sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je za RTS rekao da se sporazum predsjednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića dobro razvija, kao i da su ušli u drugu faza rada na "migovima".

- Obezbijedili smo da nesmetano stigne 10 BRDM-2 oklopnih vozila, sa ministrom Šojguom smo razgovarali o tome da ih stigne još, stići će i tenkovi koji su dogovoreni - rekao je Vulin.

Ukazao je da će u prvom kvartalu sljedeće godine stići i četiri Mi-35 helikoptera, kao i tri Mi-17 helikoptera.

Vulin je rekao i da Srbija i Rusija nikada nisu imale toliko zajedničkih aktivnosti. Nastaviće se saradnja kada su u pitanju vojne vježbe, prenos iskustva, obrazovanje kadrova.

- Imamo veoma plodnu, široku saradnju koja se sprovodi u skladu s politikom vojne neutralnosti - naveo je Vulin.

Istakao je da sarađuju i sa istokom i zapadom – sami biraju prijatelje, naoružanje i obrazovanje za njihove kadrove.

- Mi smo naručili i već dobijamo HA-145 helikoptere francusko-njemačke koprodukcije, naručili smo i rakete "mistral" iz Francuske, a vidite koliko naoružanja nabavljamo s prostora Ruske Federacije. To je vojna neutralnost, sami birate, donosite odluke i uzimate šta je najpotrebnije vašoj zemlji - rekao je Vulin.

Ministar odbrane Srbije je rekao i da je velika čast što je Srbija pozvana da 2020. godine učestvuje u Paradi pobjede na Crvenom trgu.

- Kada budemo marširali Crvenim trgom, čitav svijet će vidjeti da smo dostojni svojih predaka. Zahvalan sam ruskom rukovodstvu jer su našli načina da pokažu koliko nas cijenem - zaključio je Vulin.