latinica  ћирилица
19/08/2019 |  12:52 ⇒ 05/09/2019 | 21:08 | Autor: RTRS

Izetbegović: Nema predsjedavajućeg bez ANP

Neće biti predložen kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara sve dok se ne riješi pitanje Godišnjeg nacionalnog plana, rekao je lider SDA Bakir Izetbegović.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Izetbegović je za Anadolija agenciju za Balkan, u vezi sa sutrašnjim sjednicama Predsjedništva BiH, na kojim je planirano razmatranje Godišnjeg nacionalnog plana i imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, rekao da potvrđuje da nema imena predsjedavajućeg bez ANP-a.

Ocijenio je i da bi po reakcijama članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika DŽaferovića moglo doći do odgađanja sjednice kako bi se dala šansa da se ispoštuje član tri iz sporazuma.

Smatra da sutra neće doći do propadanja dogovora o formiranju bh. vlasti i najavljuje da će se kompromis tražiti u naredne dvije, tri sedmice.

- Trajaće to. Kompromis će se tražiti sljedećih 15-20 dana. Iako se ponovi sjednica Predsjedništva BiH i ovi neki rokovi 5. septembar i tako dalje bitno je doći do kompromisa. Mi sasvim sigurno nećemo odustati od stvari koje su bitnije od samog NATO puta, a to je poštovanje Ustava, vladavine zakona. Ne može entitet naređivati državi kao sa švedskog stola. Ne može gospodin Dodik nametnuti svoju volju, da tako kažem, probosanski orijetisanom dijelu koalicije. Mi to nećemo dopustiti ni po koju cijenu - poručio je Izetbegović i dodao da je neophodno međusobno poštovanje. 

Izvor: N1