latinica  ћирилица
19/08/2019 |  13:34 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Trivić: Svetosavska nagrada za najboljeg nastavnika i učitelja

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je Vlada Srpske danas usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, prema kojem je uvedena Svetosavska nagrada za najboljeg nastavnika i učitelja.
Natalija Trivić - Foto: RTRS
Natalija TrivićFoto: RTRS

Јedna od novina izmijenjenog zakona je i to da će supružnici i djeca poginulih boraca biti oslobođeni naknade za polaganje stručnih ispita.

Trivićeva je navela da će Svetosavska nagrada biti dodjeljivana svake godine na praznik Svetog Save, 27. januara.

- Biće propisani kriterijumi koji će svi oni koji budu predlagani morati ispuniti. Na ovaj način želimo da pokažemo da prosvjetni radnici imaju prosvjetiteljsku ulogu, kakvu je nekada imao Sveti Sava - rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade Srpske.

Ona je rekla da su u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju ostale ključne izmjene kao i u Nacrtu, koje predviđaju da će mala matura ubuduće biti proslavljana u okviru školskih objekata.

Predviđeno je i da u okviru specijalnih škola za djecu sa poteškoćama u razvoju budu osnovani resursni stručni centri, da bi ta usluga bila dostupna što većem broju takve djece u Srpskoj.

Trivićeva je podsjetila da je Narodna skupština Republike Srpske u junu usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju sa zaključkom da bude obavljena javna rasprava.

- Ministarstvo prosvjete i kulture je provelo javnu raspravu u sedam gradova. Na osnovu prijedloga stručne javnosti iznesenih na javnim raspravama i prijedloga i sugestija narodnih poslanika, Ministarstvo prosvjete i kulture je doradilo određene zakonske odredbe, neke je korigovalo, a neke unijelo u tekst kao bolja rješenja - navela je Trivićeva.