X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
19/08/2019 |  13:40 | Izvor: TANЈUG

Dačić: 15. nota o povlačenju priznanja Kosova donijeta na Vidovdan

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je prošle nedjelje išao po notu 15. zemlje koja želi da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

On dodaje da je u danu kad je to htio da objavi Kvinta izdala saopštenje kojim poručuje Srbiji da treba da prestane s akcijom povlačenja priznanja.

Kako kaže, on nije pominjao da je riječ o Togou, kako prenose mediji, a saopštenje Kvinte komentariše porukom: "Mi nemamo namjeru da se svađamo sa bilo kim".

Dodaje da je jednostavno politika Srbije takva, te primjećuje da kada su drugi priznavali Kosovo nikoga nije brinulo da li će Srbija da se ljuti.

- Kada je riječ o bilateralnim odnosima, ja ne mogu nekoj državi da kažem da ne povlači priznanje. Јa ću ovih dana zvanično saopštiti i pokazati tu notu, ono što je zanimljivo, ta nota je donijeta na Vidovdan - rekao je ministar.

Dodao je da je on obišao 105 zemalja i vidio da mnoge ne znaju o čemu je tu riječ, da su takvu odluku donijele neke druge, prethodne administracije, ali i da su oni spremni da te odluke revidiraju.

S druge strane, kako navodi, te zemlje žele da sa Srbijom imaju dobre odnose i da ne pričaju samo o Kosovu, nego generalno o zajedničkim odnosima.

- Tanzanija se naljutila jer smo poslije 5. oktobra zatvorili njihovu ambasadu. Sada ću napraviti jednu rekapitulaciju koliko zemalja priznaje, a koliko ne priznaje Kosovo. Postoje zemlje koje su zamrzle te odluke, kao što je Peru, Egipat. Meni je cilj da padne ispod 97, koliko je polovina od ukupnog broja članica Ujedinjenih nacija -  kazao je ministar.

Na optužbe da se miješa u američku unutrašnju politiku, Dačić kaže da male zemlje ne mogu da se miješaju u unutrašnju politiku velike.

- Mislim da mi ponekada i previše važnosti dajemo takvim saopštenjima, riječ je o činovnicima iz ministarstva spoljnih poslova, stalno se pokušava praviti neka simetriju krivice. Srbija za to ništa ne treba da uradi, takse su pokazatelj da neko sa vama ne želi ekonomsku saradnju. Niko ne spominje Zajednicu srpskih opština, prisvajanje pravoslavnih crkava, formiranje takozvane vojske - kaže Dačić.

Napominje da nisu u pitanju samo albanski lobisti, već kaže da su to i neki interesi pojedinačnih političara u SAD.

- Kada govorite o srpskoj dijaspori, jedan kongresmen je rekao: Najbolji su Srbi, oni nemaju nikakve zahtjeve, što znači da možete da radite šta hoćete. Nikada srpska dijaspora nije bila organizovana na takav način, Vilson je bio američki predsjednik koji je stavio srpsku zastavu na Bijelu kuću. Važno je da Tramp ili demokrate znaju za koga će da glasaju Srbi i da vide kakvu će politiku usmjeravati ka toj strani - naveo je Dačić i upitao: "Nećemo valjda da podržimo Klintona?"

Kaže i da male zemlje ne mogu da se miješaju u unutrašnju politiku velike zemlje, ali i da su Srbiji istovremeno potrebni kontakti s američkom administracijom, prije svega sa Bijelom kućom.

- Predsjednik Vučić će se sresti sa Pompeom, sve je to dobra uvertira da treba da tražimo neki zajednički interes sa Amerikom - zaključio je šef srpske diplomatije.