X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
19/08/2019 |  14:24 ⇒ 16:37 | Izvor: SRNA

Potpisan posebni kolektivni ugovor za zaposlene u MUP-u (VIDEO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Јondić potpisali su danas u Banjaluci posebni kolektivni ugovor koji će, prema riječima potpisnika, očuvati i unaprijediti prava svih pripadnika MUP-a.
Anica Јondić i Dragan Lukač - Foto: RTRS
Anica Јondić i Dragan LukačFoto: RTRS

Lukač je rekao novinarima da potpisivanje ovog ugovora predstavlja nastavak uspješne saradnje sa Sindikatom.

On je podsjetio da je Vlada Srpske na prijedlog MUP-a danas usvojila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji će uticati na poboljšanje materijalnog položaja policijskih službenika koji odu u penziju.

- Ubuduće će na tom planu biti obračunavan petogodišnji prosjek što će policajcima omogućiti bolju penziju, odnosno penziju od koje će moći da žive - rekao je Lukač i dodao da će ovaj prijedlog zakona ući u parlamentarnu proceduru i biti potvrđen na sjednici Narodne skupštine.

Јondićeva je rekla da su novim kolektivnim ugovorom dodatno precizirana pitanja neplaćenog odsustva pripadnika MUP-a, te da je bolje uređen sistem njihove zdravstvene zaštite.

- Dodatno smo uredili pitanje prevoza i niz drugih stvari - navela je Јondićeva.

I ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Vlada usvojila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima jer će to omogućiti znatno povećanje penzija policajaca.

Јondićeva je dodala su na ovom prijedlogu, kojim se visina penzije utvrđuje na osnovu pet godišnjih plata koje su za policijskog službenika najpovoljnije, zajednički radili sa resornim ministarstvom.

- Drugačiji obračun omogućiće pripadnicima MUP-a visinu penzije koja će im omogućiti pristojan život nakon odlaska u penziju - naglasila je Јondićeva.