latinica  ћирилица
19/08/2019 |  15:30 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Akcija kontrole tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa

Danas je počela akcija besplatne kontrole tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa koju organizuje Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske,u saradnji sa stanicama za tehnički pregled vozila, MUP-om, Privrednom komorom i Auto-moto savezom Srpske.

Vozila se besplatno mogu kontrolisati do kraja mjeseca.

Besplatna kontrola tehničke ispravnosti autobusa organizovana je u 58 stanica za tehnički pregled širom Republike Srpske, i ne razlikuje se od redovnih kontrola koje se sprovode na svakih šest mjeseci.

- Određeni parametri koje dobijemo prilikom pregleda koji određuju ispravnost, ako su u granicama dozvoljenih, vozilo je ispravno, ako nije, vozilo je neispravno o čemu se obavještava vozač. Kad se otklone nedostaci, vraća se ponovo na tehnički da se provjeri je li otklonjeno kako treba - kaže Darko Јović, Tehnički pregled "Braco i sinovi" Velika Obarska.

Cilj akcije koja se organizuje pred početak svake nove školske godine je povećanje bezbjednosti đaka u saobraćaju.

- Mogu stvarno da pohvalim Ministarstvo saobraćaja i stanice tehničkog pregleda koje omogućavaju besplatan, preventivni, tehnički pregled, koji znači nama, ne samo finansijski, nego i da pripremimo vozni park za početak škole - pojašnjava Pantelija Mitrović, Semberijatransport Bijeljina.

Organizatori prevoza putnika, posebno djece, smatraju ovu akciju veoma korisnom. Napominju da i pred svako putovanje imaju obavezu da kontrolišu vozila.

- Mi u saradnji sa školama koje su ugovarači posla, kao tehnički izvođači svega toga smo u obavezi da pred svako putovanje 48 sati najavimo koji autobusi voze, i u svakom slučaju uradimo te tehničke preglede, pozovemo policiju da pregleda te autobuse pred polazak - istakla je Maja Antić, Turistička agencija Hepi travel.

Troškove vanrednog tehničkog pregleda snose stanice za tehnički pregled, a za prevoznike je besplatan. Spisak stanica koje učestvuju u akciji dostupan je na internet stranici Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.