latinica  ћирилица
19/08/2019 |  15:35 ⇒ 15:35 | Autor: SRNA

Alija Delimustafić izlazi iz pritvora, uz mjere zabrane

Vrhovni sud Federacije BiH donio je konačno rješenje da se bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH Alija Delimustafić, optužen za krivična djela u vezi sa prodajom nekretnina, uz mjere zabrane pusti iz pritvora i brani sa slobode.
Alija Delimustafić - Foto: klix.ba
Alija DelimustafićFoto: klix.ba

Pravosnažnom odlukom Vrhovnog suda FBiH, koja je donesena prošle sedmice, Delimustafiću je zabranjeno napuštanje adrese prebivališta i biće u kućnom pritvoru.

Ranije je određeno da pritvor može napustiti uz plaćanje kaucije u iznosu od milion KM. On će napustiti pritvorske prostorije za sedam do deset dana, nakon okončanja procedure u vezi sa kaucijom.

Delimustafić, koji je uhapšen u akciji "Pravda", proveo je u pritvoru više od tri godine, a Vrhovni sud FBiH tri puta je ukidao rješenje o njegovom puštanju.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo nema pravo žalbe jer je ova odluka donesena prema njihovoj žalbi, prenosi portal Kliks.

Optužnica protiv Delimustafića potvrđena je krajem 2017. godine, a glavni pretres nikada nije počeo. Suđenje Delimustafiću i drugima u ovom predmetu odgođeno je 14 puta.

Delimustafić se sumnjiči da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih lica na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sudija Lejla Fazlagić Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim licima.

Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.