latinica  ћирилица
19/08/2019 |  16:05 ⇒ 16:08 | Autor: SRNA

Uspješno testirana vakcina protiv opasne hlamidije trahomatis

Britanski naučnici uspješno su testirali vakcinu protiv polno prenosive bolesti hlamidije trahomatis, koja u Velikoj Britaniji, na godišnjem nivou, čini polovinu svih dijagnostifikovanih polnih infekcija.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Riječ je o prvoj vakcini ovog tipa testiranoj na ljudima.

Stručnjaci ističu da će biti potrebna dodatna testiranja i istraživanja da bi se pokazalo u kolikoj je mjeri vakcina efikasna i kolika doza je potrebna, piše časopis "Lanset infekšns diziz".

Hlamidijska infekcija najraširenija je i po ljudsku plodnost najpogubnija polno prenosiva bolest.

Stručnjaci je nazivaju "tihom epidemijom", jer djeluje podmuklo, najčešće bez uočljivih simptoma, a postaje vidljiva tek nakon što se razviju ozbiljne posljedice.

Ona, osim genitalne infekcije, može uzrokovati i trahom, bolest oka koja je glavni uzrok sljepoće u svijetu, te polno prenosivu bolest lymhogranuloma venereum, proširenu u tropskim i suptropskim zemljama.

Ako se ne liječi antibioticima, hlamidija može da izazove ozbiljne komplikacije te dovede do teških medicinskih, psihosocijalnih i ekonomskih posljedica na žene, muškarce, bebe i cijeli sistem zdravstvene zaštite.

Posljedice kod žena mogu biti vanmaternična trudnoća, spontani pobačaji ili neplodnost. Ako se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, hlamidijska infekcija postaje hronična, navodi Bi-Bi-Si.