latinica  ћирилица
19/08/2019 |  16:16 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

U Zvorniku pripreme za rekonstrukciju mosta koji spaja Srpsku i Srbiju

Postavljanjem skela i zaštitnih ograda, u Zvorniku su počeli pripremni radovi za rekonstrukciju mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića koji spaja Zvornik i Mali Zvornik, Republiku Srpsku i Srbiju.

Vrijednost projekta je milion i 670 hiljada maraka, Vlada Srbije izdvojila je 600 hiljada evra, a ostatak novca obezbijediće Grad Zvornik.

Dugo očekivana rekonstrukcija mosta Kralja Aleksandra koji je izgrađen daleke 1929. godine, a obnovljen 1946. godineje počela, a radnici trenutno obezbjeđuju i osiguravaju gradilište, odnosno pripremaju se za prvu fazu rekonstrukcije mosta, preko kojeg dnevno pređe više hiljada građana.

Prva faza radova obuhvatiće skidanje sadašnje kolovozne mase i asfaltiranje kompletnog mosta u dužini od 150 metara, a da bi počela neophodno je da most bude zatvoren za pješake u naredna tri mjeseca. Savjet ministara odobrio je zatvaranje prelaza, a čeka se odobrenje Granične policije Srbije.

- Procedura je već pokrenuta i sa jedne i sa druge strane, znači na nivou Vlada BiH i Srbije i očekujemo narednih dana da to bude riješeno, javnost će biti o tome blagovremeno obaviještena, znači najavljeno je da će biti par dana ranije zatvaranje mosta - istakao je Bojan Ivanović, zamjenik gradonačelnika Zvornika.

Projektom je predviđeno i da se izvrši pjeskarenje, zamijene dijelovi konstrukcije koji su oštećeni, odnosno uredi kameni nosivi stub i postavi savremena rasvjeta čime će simbol dvije obale Drine dobiti novi izgled.

- Јa ću samo napomenuti, želja je uvijek bila da se ovaj most sređuje. Ovaj most je uvijek spajao, a nikad nije razdvajao -poručio je Zoran Јevtić, predsjednik opštine Mali Zvornik.

Prema tenderu, radovi bi trebalo da budu završeni do septembra naredne godine.