latinica  ћирилица
19/08/2019 |  18:31 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Ko zarađuje na migrantima?

Neprilika ili dobra prilika?! Na migrantskoj krizi, definitivno, može da se zaradi.

Grad Bihać, od početka migrantskog talasa dobio je milione za razvoj lokalnih projekata, a situacija na ruku posebno ide privrednicima, koji iznajmljuju prostore za smeštaj migranata. Međutim, sve su to "prividni benefiti", ističu u Bosanskom Petrovcu, i poručuju da - najavljeno formiranje migrantskog kampa u njihovoj blizini, za njih znači samo jedno – novo napuštanje vijekovnih ognjišta.

Bišćanin Halil Bajramović, na samom početku migrantske krize, hotel Sedru, koji je u njegovom vlasništvu, ustupio je međunarodnim organizacijama za smještaj migranata. Bajramović je i vlasnik hale u Medenom Polju, nadomak Bosanskog Petrovca, u koju vlasti USK namjeravaju da premjeste migrante. Korist od iznajmljivanja prostora za smještaj migranata je višestruka, kaže Bajramović. Pored prihoda koji ostvaruje od rente, dio sredstava sliva se i u državni budžet.

- Prvo u startu što se može izvući pozitivno je 150 hiljada maraka PDV-a što je plaćeno državi na osnovu zakupnine - rekao je Halil Bajramović, privrednik.

Korist od migrantske krize, ističe Bajramović, ima i lokalna zajednica.

- Vidim šta se desilo u Bihaću. Oko četiri miliona maraka na vijeću je razmatrano što su došli predstavnici IOM-a da referišu gdje je utrošen novac. Od rasvete, cijelu zimu plaćaju rasvjetu Bihaću 50 odsto - tvrdi Bajramović.

Tačno je da su od početka migrantske krize u gradu urađeni brojni projekti, međutim, nije sve tako dobro kao što izgleda na prvi pogled, ističu bihaćke vlasti. Negativne strane krize, kažu, daleko se više ističu od pozitivnih.

- Mi bi najsretniji bili kada ne bi bilo ni migranata, niti te koristi koje ima od njih - smatra Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Isto misle i u Bosanskom Petrovcu. Ne žele, kažu, nikakav novac u zamjenu za migrante na području opštine! Protiv najavljenog formiranja migrantskog kampa u prostorijama nekadašnje zemljoradničke zadruge u Medenom polju, sedam kilometara od grada, ističu – boriće se svim mogućim sredstvima.

- Mi tražimo partnere i saveznike u vlastima federacije i vlastima Srpske, ovih dana imamo sastanke i razgovore. Očekujemo s njihove strane podršku - istakao je Dejan Prošić, načelnik opštine Bosanski Petrovac.

Porodica Miščević iz izbjeglištva se u Medeno Polje vratila 2001. godine. Borili su se na sve načine da se snađu u teškim poslijeratnim vremenima. Uspjeli su, kažu, koliko toliko da stabilizuju život, međutim, ukoliko se u njihovo selo nasele migranti, poručuju, ne preostaje im ništa drugo osim da ponovo napuste ognjište.

- Nema života nama. Ionako je život tanak, a sa njima...Ta populacija nije dobrodošla, ne znamo ko su - kažu Miščevići.

Podršku Srbima povratnicima u Bosanski Petrovac pružio je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je poručio da će se svim političkim i pravnim sredstvima suprotstaviti namjerama Vlade Unsko-sanskog kantona da migrante naseli u Medeno Polje.